Bolognese, napoli, carbonara – co wybrać?
A może dzisiaj makaron na obiad? Mamy trzy przepyszne przepisy dla Was.
Spaghetti carbonara
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja dla 4 osób
Składniki:
– Międzybrodzki Makaron spaghetti – 500 g
– Wędzony boczek – 250 g
– Śmietana 30 % – 250 ml
– 3 żółtka
– Starty żółty ser – 2 łyżki
– Czosnek – 1 ząbek
– Cebula – 1 szt.
– Sól, pieprz, bazylia
Wykonanie:
1. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
2. Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy go na rozgrzaną patelnie i smażymy, aż się zarumieni.
3. Boczek zdejmujemy z patelni i na tłuszczu, który się z niego wytopił, podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek.
4. W miseczce mieszamy żółtka, śmietankę oraz ser.
5. Na patelnię wykładamy ponownie boczek, a następnie dodajemy żółtka ze śmietanką i serem, po czym gotujemy przez chwilę na bardzo wolnym ogniu.
6. Sos łączymy z makaronem i dokładnie mieszamy.
7. Na talerzu spaghetti dekorujemy bazylią.
Smacznego!