Thursday, December 5, 2024
Home / Kuchnia  / Bolognese, napoli, carbonara – co wybrać?

Bolognese, napoli, carbonara – co wybrać?

A może dzisiaj makaron na obiad? Mamy trzy przepyszne przepisy dla Was.

Głównym składnikiem carbonary są jajka i boczek. To dzięki nim danie jest pożywne i bardzo sycące. / fot. materiał prasowy

Spaghetti carbonara

Głównym składnikiem carbonary są jajka i boczek. To dzięki nim danie jest pożywne i bardzo sycące. / fot. materiał prasowy

Głównym składnikiem carbonary są jajka i boczek. To dzięki nim danie jest pożywne i bardzo sycące. / fot. materiał prasowy

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Porcja dla 4 osób

Składniki:

– Międzybrodzki Makaron spaghetti – 500 g
– Wędzony boczek – 250 g
– Śmietana 30 % – 250 ml
– 3 żółtka
– Starty żółty ser – 2 łyżki
– Czosnek – 1 ząbek
– Cebula – 1 szt.
– Sól, pieprz, bazylia

Wykonanie:

1. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.

2. Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy go na rozgrzaną patelnie i smażymy, aż się zarumieni.

3. Boczek zdejmujemy z patelni i na tłuszczu, który się z niego wytopił, podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek.

4. W miseczce mieszamy żółtka, śmietankę oraz ser.

5. Na patelnię wykładamy ponownie boczek, a następnie dodajemy żółtka ze śmietanką i serem, po czym gotujemy przez chwilę na bardzo wolnym ogniu.

6. Sos łączymy z makaronem i dokładnie mieszamy.

7. Na talerzu spaghetti dekorujemy bazylią.

Smacznego!

(źródło: materiał prasowy)
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ