Saturday, September 30, 2023
Home / Kuchnia  / Bolognese, napoli, carbonara – co wybrać?

Bolognese, napoli, carbonara – co wybrać?

A może dzisiaj makaron na obiad? Mamy trzy przepyszne przepisy dla Was.

Głównym składnikiem carbonary są jajka i boczek. To dzięki nim danie jest pożywne i bardzo sycące. / fot. materiał prasowy

Spaghetti to najpopularniejszy typ makaronu, ale także nazwa dania, które kocha większość Europejczyków. Podstawowymi potrawami, które określa się mianem spaghetti, jest bolognese, napoli oraz carbonara.

Poniżej prezentujemy 3 podstawowe przepisy na pyszne spaghetti:

Spaghetti bolognese

Spaghetti

Spaghetti bolognese podajemy z sosem bolońskim. Jest to mięsny sos, który swój smak zawdzięcza m.in. długiemu gotowaniu. / fot. materiał prasowy

Czas przygotowania: ok. 3 godzin

Porcja dla 4 osób

Składniki:

– Międzybrodzki Makaron spaghetti – 500 g
– Mięso mielone wołowo-wieprzowe – 500 g
– Bulion mięsny – 2 szklanki
– Cebula – 2 szt.
– Marchew – 1 szt.
– Seler naciowy – 1 szt.
– Przecier pomidorowy – 2 łyżki
– Śmietanka – ½ szklanki
– Czerwone półwytrawne wino – 2 szklanki
– Oliwa
– Oregano
– Sól, pieprz

Wykonanie:

1. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.

2. Cebulę, marchew oraz seler drobno siekamy i podsmażamy na oliwie.

3. Do warzyw dodajemy mięso i smażymy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

4. Do mięsa dolewamy wino i mieszając czekamy, aż wyparuje.

5. Dodajemy przecier pomidorowy, a następnie doprawiamy pieprzem, solą oraz oregano.

6. Dodajemy bulion. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając.

7. Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy według uznania i podajemy z makaronem.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ