Bolognese, napoli, carbonara – co wybrać?
A może dzisiaj makaron na obiad? Mamy trzy przepyszne przepisy dla Was.

Głównym składnikiem carbonary są jajka i boczek. To dzięki nim danie jest pożywne i bardzo sycące. / fot. materiał prasowy
Spaghetti to najpopularniejszy typ makaronu, ale także nazwa dania, które kocha większość Europejczyków. Podstawowymi potrawami, które określa się mianem spaghetti, jest bolognese, napoli oraz carbonara.
Poniżej prezentujemy 3 podstawowe przepisy na pyszne spaghetti:
Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese podajemy z sosem bolońskim. Jest to mięsny sos, który swój smak zawdzięcza m.in. długiemu gotowaniu. / fot. materiał prasowy
Czas przygotowania: ok. 3 godzin
Porcja dla 4 osób
Składniki:
– Międzybrodzki Makaron spaghetti – 500 g
– Mięso mielone wołowo-wieprzowe – 500 g
– Bulion mięsny – 2 szklanki
– Cebula – 2 szt.
– Marchew – 1 szt.
– Seler naciowy – 1 szt.
– Przecier pomidorowy – 2 łyżki
– Śmietanka – ½ szklanki
– Czerwone półwytrawne wino – 2 szklanki
– Oliwa
– Oregano
– Sól, pieprz
Wykonanie:
1. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
2. Cebulę, marchew oraz seler drobno siekamy i podsmażamy na oliwie.
3. Do warzyw dodajemy mięso i smażymy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
4. Do mięsa dolewamy wino i mieszając czekamy, aż wyparuje.
5. Dodajemy przecier pomidorowy, a następnie doprawiamy pieprzem, solą oraz oregano.
6. Dodajemy bulion. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając.
7. Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy według uznania i podajemy z makaronem.