Tuesday, September 21, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Błyskawiczne paluchy makowe

Błyskawiczne paluchy makowe

Jeśli brakuje Ci czasu na pieczenie wykwintnych przysmaków mamy dla Ciebie superprosty przepis na błyskawiczne paluchy makowe. Palce lizać!

Lukrowane paluchy makowe

Szybkie przygotowanie, pyszny efekt. Lukrowane paluchy makowe

Mak – nieodzowny składnik niezliczonych świątecznych dań w nowej pysznej odsłonie. Przygotowanie banalnie proste a efekt zachwycający.

Lukrowane paluchy makowe

Szybkie przygotowanie, pyszny efekt. Lukrowane paluchy makowe

Składniki:

2 opakowania ciasta francuskiego
Puszka mielonego maku z bakaliami

Przygotowanie:

Rozłożyć płat ciasta francuskiego i nałożyć na niego makowe nadzienie, następnie przykryć drugim płatem ciasta. Roztrzepać jajko i rozsmarować je pędzelkiem na wierzchnim cieście. Pokroić na paski o szerokości 2 cm, skręcić w spirale przytrzymując przeciwległe końce ciasta. Paluchy ułożyć na lekko natłuszczonej blasze i piec 10 min w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni. Świderki powinny być zarumienione i chrupiące. Po upieczeniu można posmarować lukrem. Porcja na ok. 10 sztuk.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach