Błyskawiczne paluchy makowe
Jeśli brakuje Ci czasu na pieczenie wykwintnych przysmaków mamy dla Ciebie superprosty przepis na błyskawiczne paluchy makowe. Palce lizać!

Szybkie przygotowanie, pyszny efekt. Lukrowane paluchy makowe
Mak – nieodzowny składnik niezliczonych świątecznych dań w nowej pysznej odsłonie. Przygotowanie banalnie proste a efekt zachwycający.

Szybkie przygotowanie, pyszny efekt. Lukrowane paluchy makowe
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
Puszka mielonego maku z bakaliami
Przygotowanie:
Rozłożyć płat ciasta francuskiego i nałożyć na niego makowe nadzienie, następnie przykryć drugim płatem ciasta. Roztrzepać jajko i rozsmarować je pędzelkiem na wierzchnim cieście. Pokroić na paski o szerokości 2 cm, skręcić w spirale przytrzymując przeciwległe końce ciasta. Paluchy ułożyć na lekko natłuszczonej blasze i piec 10 min w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni. Świderki powinny być zarumienione i chrupiące. Po upieczeniu można posmarować lukrem. Porcja na ok. 10 sztuk.