Home / Styl życia  / Kuchnia  / Top 8 blogów wegetariańskich

Top 8 blogów wegetariańskich

Wegetarianizm to nie wegetacja. Wegeblogerzy próbują przekonać o tym Polaków, podając w internecie setki przepisów na bezmięsne dania. Zobaczcie, które blogi przypadły nam do gustu, czym zachwyciły i kim są ich autorzy

kotleciki z quinoa i białej fasoli

Jak zrobić pyszne kotleciki z quinoa i białej fasoli? Musicie zajrzeć na blog laureatki naszego rankingu, fot. zielenina.blogspot.com

Wegetarianizm to nie wegetacja. Wegeblogerzy próbują przekonać o tym Polaków, podając w internecie setki przepisów na bezmięsne dania. Zobaczcie, które blogi przypadły nam do gustu, czym zachwyciły i kim są ich autorzy

 

Albert Einstien, Leonardo Da Vinci, Lew Tołstoj, Anthony Kiedis (lider Red Hot Chilli Peppers), Moby, Clint Eastwood, Natalie Portman, Maja Ostaszewska – co ich łączy? Wszyscy zrezygnowali z jedzenia mięsa. Szacuje się, że w Polsce jest około dwóch milionów wegetarian i ich liczba stale rośnie. Bezmięsna dieta to kwestia wyboru, etyki albo po prostu zdrowia. Wegetarianie, wbrew powszechnym opiniom, nie jedzą tylko „trawy”. Ich menu jest zróżnicowane, bogate we wszystkie składniki odżywcze i witaminy.

W internecie, jak grzyby po deszczu, pojawiają się blogi wegetarian, pełne barwnych opisów potraw i apetycznych zdjęć. A oto nasz ich subiektywny ranking.

 

kotleciki z quinoa i białej fasoli

Jak zrobić pyszne kotleciki z quinoa i białej fasoli? Musicie zajrzeć na blog Zieleniny, fot. zielenina.blogspot.com

1. Zielenina (zielenina.blogspot.com)

Piękna, przejrzysta szata graficzna, duże zdjęcia zachęcające do jedzenia i autorskie przepisy – to niewątpliwie główne zalety tego bloga. Magda, 33-letnia rodowita Ślązaczka, jest wegetarianką od 10 lat, a bloga prowadzi od maja 2010 roku. – Najbardziej lubię odjechane przepisy na zboża, różne kasze i rzadkie mąki, a czytelnicy zawsze entuzjastycznie reagują na słodkości, szczególnie te w zdrowszej wersji. Dużą popularnością cieszą się też przepisy śniadaniowe, w których się już nieco specjalizuję – mówi autorka bloga Zielenina. – Staram się żyć ekologicznie, używać lokalnych i sezonowych produktów. Zielenina to kulinarny blog wegetariański, więc nie znajdziecie na nim mięsa (w tym ryb) ani innych produktów wymagających uśmiercania zwierząt (podpuszczka zwierzęca, żelatyna itp.).

 

2. Wegan Nerd (wegannerd.blogspot.com)

Blog z przepisami na potrawy wegańskie, czyli nie tylko bezmięsne, ale przede wszystkim pozbawione składników pochodzenia zwierzęcego, a więc także mleka i jajek. Ma dizajnerską grafikę i praktyczny podział kategorii. Są zupy, słodkości, wegańskie święta i porady. Na dietę wegetariańską autorka bloga przeszła w wieku ok. 13 lat. – Pamiętam, że niedługo po tym natrafiłam na film dokumentalny o kurzej rzeźni, co mocniej utwierdziło mnie w wyborze – pisze o sobie. Potem przyszła pora na weganizm. – Dotarło do mnie, że wegetarianizm już mi nie wystarcza, że produkcja mleka i serów jest tak samo niehumanitarna, szkodliwa. Zwierzęta są tak samo źle traktowane, jak te więzione w hodowlach prowadzonych na potrzeby produkcji mięsa – wyjaśnia. Na Wegan Nerd znajdziecie autorskie przepisy i zdjęcia gotowych potraw, inspirowanych kuchniami świata. – Proponuję wam ugotować i zjeść. Zachęcam do eksperymentowania i niezamykania się w szufladzie mięsożerców – dodaje weganka.

 

3. Jadłonomia (www.jadlonomia.com)

Kabaczki zapiekane w pomidorowym sosie, pasta z pieczonej papryki z masłem orzechowym i imbirem, a także krem z pietruszki i gorgonzoli – już same nazwy potraw sprawiają, że leci ślinka. Do tego czytelne przepisy, piękne autorskie zdjęcia i praktyczny podział na warzywne kategorie. To wszystko znajdziecie na blogu wegetarianki Marty. – Przepisy wegetariańskie obecne są w kuchniach całego świata. Tak samo przepisy na moim blogu nie są tylko dla wegetarian, bo oprócz tego, że są bezmięsne, są też zdrowe, lekkie, a przede wszystkim megapyszne – zachęca.

 

4. Wege Kika (vege-kika.blogspot.com)

Autorka tego bloga, Kika, czyli Monika Prucnel, jest wegetarianką od 2004 roku i jak przyznaje, w kuchni jest stuprocentową amatorką i eksperymentatorką. Wśród proponowanych na blogu potraw znajdziemy m.in. sałatkę z kaszy perłowej, pasztet sojowo-jęczmienny i pastę z pieczonej marchewki. Podobnie jak w przypadku poprzednich blogów, tu też przepisy i fotografie są autorskie.

 

5. To Co Ty Właściwie Jesz? (tocotywlasciwiejesz.blogspot.com)

– Kiedy sytuacja zmusza mnie, abym się pochwaliła, że jestem weganką, za każdym razem – ale to za każdym – widzę maksymalne oszołomienie na obliczu mojego rozmówcy. Po chwili padają słowa: „To co ty właściwie jesz?!”. Nie mam już siły tłumaczyć, wymieniać, opisywać – mówi Zenona Brzeg. – Na moim blogu jest właśnie to, co ja właściwie jem…

Strona może nie wyróżnia się oryginalnym, dizajnerskim layoutem, ale znajdziemy tu niesamowite przepisy m.in. na kotlety miętowe ze szpinakiem, gulasz ziemniaczano-pomidorowy z kiszoną kapustą i brukselkowe kotleciki. Poza tym między przepisy opatrzone zdjęciami autorka bloga wrzuca zabawne filmiki ze swoimi zwierzętami – też weganami.

 

6. Veggieola (veggieola.blogspot.com)

Mariola Streim to nie tylko blogerka wegetarianka, ale także artystka. – Gotuję, fotografuję, projektuję i maluję – mówi o sobie. O zawartości bloga pisze, że są to proste, smaczne, pięknie zaaranżowane dania wegetariańskie. Makaron tagliatelle z bakłażanem i pomidorami wygląda apetycznie i szybko się go przygotowuje, podobnie „Bardzo szybki chleb włoski” czy hiszpańska pasta z mango. Oprócz przepisów Mariola umieszcza też na blogu porady i zachęca innych wegetarian do współpracy.

 

7. Szczypta-wege (szczypta-wege.blog.pl)

Kolacje, obiady, na szybko, na słodko, ale zdrowo, zapiekanki i tarty, zupy i chłodniki – to główne kategorie przepisów, widoczne zaraz po wejściu na bloga Martyny Miler. Oprócz przepisów znajdziemy tu też fotograficzny zapis powstawania potraw, a także praktyczne porady kulinarne, np.: jak wykorzystać wióry pozostałe po wyciśnięciu soku z marchwi.

 

8. Roślinożerka (roslinozerka.blogspot.com)

Beata, autorka bloga, jest weganką od ponad roku, a wegetarianką od trzech lat. Kocha zwierzęta (zwłaszcza koty) i gotowanie. – Moja największa kuchenna słabość to pieczenie ciast – mówi. Zaczęła pisać bloga, by uświadamiać ludziom jak – w łatwy sposób i niewielkim kosztem – można wiele zdziałać na rzecz otaczającego nas świata. Pierwsze, co widzimy, wchodząc na jej stronę, to wielka, różowa babeczka. Pod nią zaczyna się kulinarny raj: przepisy na placki ziemniaczane z piekarnika zamiast z patelni, krem brokułowy z soczewicą, ciasto czekoladowe z czerstwego pieczywa. I wszystko apetycznie pokazane na zdjęciach.

Aleksandra Parzyszek

Oceń artykuł
16 komentarzy

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Czemu pytam?

Chcę być informowany/a o odpowiedziach