W kulinarnej sieci: blog z przepisami
Pieczone paluszki z łososia a la Jamie Oliver, a może kurczak po chińsku - jeżeli nie wiesz, co zrobić dziś na obiad sięgnij po największą skarbnicę przepisów: internet.

Jak najlepiej wykorzystać borowiki, makaron i trufle - sprawdź przepis na kwestiasmaku.com, fot. kwestiasmaku.com
Pieczone paluszki z łososia a la Jamie Oliver, a może kurczak po chińsku – jeżeli nie wiesz, co zrobić dziś na obiad sięgnij po największą skarbnicę przepisów: internet. Miasto Kobiet sprawdziło kilka najpopularniejszych blogów kulinarnych!

Jak najlepiej wykorzystać borowiki, makaron i trufle - sprawdź przepis na kwestiasmaku.com, fot. kwestiasmaku.com
Polacy pokochali gotowanie. Kulinarnymi sukcesami nie wystarczy się jednak, jak dawniej, pochwalić, przyjmując rodzinę i znajomych. Potrawę trzeba koniecznie wystylizować, sfotografować, opatrzyć przepisem i zamieścić w internecie. Sieć pęcznieje od kulinarnych blogów. Najpopularniejsze, starannie prowadzone, mają dziesiątki tysięcy użytkowników. Ich autorzy stają się internetowymi celebrytami. Blogerki (bo mężczyźni to w tym wypadku wciąż mniejszość) najchętniej inspirują się kuchnią śródziemnomorską. Do łask wracają również tradycyjne, lokalne potrawy, własnoręcznie pieczony chleb i sezonowe smakołyki. Blogosferę ożywiają akcje kulinarne, jak zaproszenia do wspólnego gotowania, np. „Czekoladowy weekend”, „Paprykujemy…” czy „Festiwal mascarpone”. Osoby dołączające do akcji w wyznaczonych dniach gotują potrawy o proponowanej tematyce, a następnie publikują na blogach przepisy i rezultaty swojej pracy.
Gdzie warto zajrzeć? Prezentujemy subiektywny przewodnik po kulinarnej blogosferze.
White Plate (whiteplate.blogspot.com)
To miejsce nie do przegapienia w kulinarnym wirtualnym świecie. Eleganckie, czasami nostalgiczne, opatrzone atrakcyjnymi zdjęciami. Skarbnica jarskich przepisów. Znajdziecie tam przepisy na pierogi ruskie, knedle ze śliwkami, wigilijny barszcz, bliny i racuchy, ale również włoskie makarony oraz potrawy z ryb i owoców morza. Autorka White Plate, Eliza Morawska (w sieci znana jako Liska), z wykształcenia jest dziennikarką, ale pracuje w dziale marketingu. Gotuje od zawsze. – Kuchnia, którą lubię najbardziej, to ta lokalna, zharmonizowana z porami roku i szerokością geograficzną. Bliska memu sercu jest też kuchnia przedwojenna i kresowa, którą pamiętam z czasów swojego dzieciństwa, bo tak gotowała moja babcia – mówi Eliza Morawska. Przepada za lokalnymi, polskimi składnikami, jak buraki czy twaróg. Docenia to, co nas odróżnia od reszty świata, np. wspaniałe zupy – żurek, szczawiowa czy barszcz – oraz sernik. Na swoim drugim kulinarnym blogu, w Pracowni Wypieków (pracowniawypiekow.blogspot.com), doradza, jak upiec chleb, bułeczki i bagietki.
Kwestia Smaku (www.kwestiasmaku.com)
Ponad 25 tysięcy fanów na Facebooku – ta liczba mówi sama za siebie. Kwestia Smaku to jeden z najpopularniejszych polskich blogów kulinarnych. Można tam znaleźć przepisy z uwzględnieniem każdego dostępnego na rynku składnika. A wszystko wygodnie posegregowane, przejrzyście opisane, atrakcyjnie wystylizowane i profesjonalnie sfotografowane. Kwestia Smaku łączy rozmaite style, smaki, techniki gotowania, przyprawy oraz sposoby podawania. Kilka tygodni temu Joanna, autorka bloga, po raz trzeci została mamą. Już 10 dni po porodzie powróciła do pisania bloga. Zaprasza m.in. na sałatkę z awokado i mozzarelli oraz pieczone paluszki rybne z łososia i tatara.
Pieprz czy Wanilia (pieprzczywanilia.blogspot.com)
Na stole, a w konsekwencji również na blogu Małgorzaty Dzięgielewskiej króluje mieszanka smaków świata, ze szczególnym naciskiem na kuchnię śródziemnomorską. Na parapecie zawsze stoją świeże zioła, na półce duży zestaw przypraw z całego świata, a w lodówce nigdy nie może zabraknąć jaj i sera.
– „Mieszanie w garnkach” mnie relaksuje, jedzenie jest ogromną przyjemnością, a fotografowanie potraw jest jak haiku – przyznaje Małgorzata Dzięgielewska. Pasja gotowania wyraźnie konkuruje u niej z fotografią i na odwrót. Efekty wyglądają naprawdę smakowicie. Aż trudno uwierzyć, że pani Małgorzata ma jeszcze zajmującą pracę (jest architektem), dwójkę dzieci i męża.
Cioccolato Gatto (cioccolatogatto.blox.pl)
Ten raj dla miłośników słodyczy powstał w Krakowie. Jest wiele blogów poświęconych słodkim wypiekom, ale tylko tu znajdziecie mufinkowy zegar i niezliczone ilości wykwintnych pralin, trufli i czekoladek. Autorka Cioccolato Gatto, Joanna Basista, pochodzi z Gorlic, a w Łodzi studiuje medycynę. Często odwiedza Kraków, a szczególnie krakowskie cukiernie, czerpiąc stąd inspiracje.
– Prawdziwe masło, jajka, dobrej jakości czekolada… bez nich moje wypieki nie byłyby tak smaczne i udane. Rozgryzłam też francuską tajemnicę deserów idealnych: jeżeli coś ma być dobre, trzeba dodać masło, jeżeli ma być pyszne, trzeba dodać więcej masła – opowiada Joasia.
Kalejdoskop kulinarny (kalejdoskopkulinarny.blogspot.com)
Kulinarnym guru Agnieszki Dobrodziej jest Jamie Oliver. Jeśli chcesz przygotować np. kurczaka w mleku, kotlety z kalafiora lub pieczeń wieprzową z pasternakiem i faszerowaną jabłkami według przepisu tego znanego kucharza, podejrzyj wcześniej, jak zrobiła to Agnieszka. Z pewnością doda ci to odwagi.
Agnieszka pisze z Niemiec. Jest nauczycielką, a obecnie pełnoetatową mamą trzylatka. – Lubię proces tworzenia rozpoczynający się od wyszukiwania, wybierania, wymyślania, a później przygotowywania, krojenia czy doprawiania potrawy. Są takie dni, że mogłabym z kuchni nie wychodzić – wyznaje.
Kuchnia nad Atlantykiem (www.kuchnianadatlantykiem.com)
Agnieszka Hermann traktuje jedzenie z pietyzmem, i to zarówno w czasie jego produkcji, jak i konsumpcji. Hołduje idei slow food. Jest lekarzem nefrologiem, od 11 lat mieszka w Portugalii. Z kuchennego okna codzienne spogląda na Atlantyk, więc wybór nazwy dla bloga był oczywisty.
– Od jakiegoś czasu wielką satysfakcję sprawia mi komponowanie własnych przepisów. Radość jest tym większa, gdy później okazuje się, że moja receptura przypadła do gustu czytelnikom bloga, co łatwo wyczytać z komentarzy – mówi Agnieszka. Oprócz portugalskich, hiszpańskich, polskich i francuskich potraw na jej blogu regularnie pojawiają się fotografie malowniczych pejzaży Portugalii.
Moje wypieki (mojewypieki.blox.pl)
Kolejny blog emigrantki. Powstał pięć lat temu z chęci zaspokojenia apetytu na polski chleb i drożdżówki nieobecne w walijskich sklepach. Dorota Świątkowska zaczęła zapisywać w komputerze wypróbowane przepisy, by ich nie zgubić na rozlicznych kartkach. Dziś blog jest zbiorem ponad 800 przepisów w różnych kategoriach tematycznych. Został dwukrotnie nagrodzony (Bloger Roku 2008 i 2009) i cieszy się ogromną popularnością wśród internautów. Książka Moje wypieki, która powstała na podstawie bloga, zdobyła II miejsce na świecie w prestiżowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards 2010 w kategorii Bloggers. Autorkę – absolwentkę ochrony środowiska i pełnoetatową mamę, nieco zaskoczyły te sukcesy. W nielicznych wywiadach deklaruje, że mimo składanych jej ofert nie będzie gotować w telewizji i chce, aby pieczenie pozostało tylko miłą odskocznią od codzienności.
admin 7 września, 2011
Dziękujemy za uwagę 🙂 Poprawimy
Ciasto 7 września, 2011
O niektórych blogach nie słyszałam, ale blog Dorotki króluje w mojej przeglądarce 🙂
Mi 8 września, 2011
Moje Wypieki górą – zawsze apetycznie, zawsze pomysłowo i co naaaajważniejsze – zawsze się udaje! Kwestia Smaku kiedyś no 1, teraz bez ślinotoku (ale przy trójce dzieci autorka i tak daje radę :-)). White Plate trochę zbyt afektowane, za mało pomysłów. Kuchnia nad Atlantykiem w porządku – ale nie zaglądałam tam z pół roku.
magdii 17 września, 2011
świetne 🙂
Renata 25 listopada, 2012
Kochani!Jeszcze nie znacie moich przepisów,ale udostępnię je Wam i posmakujecie tego,co jest naprawdę pyszne!!!!!!!!!!!!!!
omia 27 maja, 2015
Oj tak, polecam White Plate. Własnie dzisiaj znalazłam dobry przepis tam. No i podoba mi się też prezentowania zawartych treści na stronie.
Marcin 3 października, 2015
Cieszę się że White Plate na pierwszym miejscu się pojawił. Naprawdę warto zaglądać na ten blog, przepisy są rewelacyjne, prowadzony z klasą. Co do pozostałych się nie wypowiadam, ponieważ ich nie znam.