
fot. Pexels
Od miksowania i blendowania po siekanie i kruszenie. To właśnie potrafią blendery kielichowe. Na jaki blender kielichowy się zdecydować? Jaki model wybrać, żeby spełniał wszystkie Twoje oczekiwania?
Blender kielichowy – ceny i funkcje
Za najprostszy sprzęt o mocy wystarczającej do miksowania miękkich składników i przygotowania musów owocowych czy koktajli warzywnych zapłacisz ok. 150-200 zł. Nawet modele w tej cenie mogą być wyposażone w regulację prędkości do rozdrabniania twardych i miękkich składników, szklany nietłukący się kielich, a nawet elektroniczny panel sterowania. Wybrane blendery z tego przedziału cenowego mają funkcję kruszenia lodu.
Czytaj też: Blender kielichowy na jakie funkcje zwrócić uwagę?
Droższe modele, czyli nawet te przekraczające kwotę 1000 zł, to już naprawdę zaawansowane małe kuchenne AGD. W teście blenderów kielichowych wśród modeli powyżej 300 zł wymienia się np. blender Tefal Perfectmix (ok. 399 zł), Zelmer ZSB4850 (ok. 249 zł) oraz blender Bosch VitaPower Serie 4 (ok. 360 zł). Sprzęty charakteryzują się dużą mocą 1200 W, dzięki której już w kilka sekund przygotujesz kremowe smoothie i koktajl warzywny. Bez problemu poradzą sobie z kruszeniem lodu oraz innych twardych składników.
Blendery kielichowe powyżej 1000 zł
Skoro możesz kupić dobry blender w Euro AGD za niecałe 300-400 zł, po co Ci sprzęt za ponad 1000 zł? Czy takie urządzenie będzie nie tylko dwa razy droższe, ale też dwa razy lepsze? Tak naprawdę wszystko zależy od tego, do jakich celów będziesz wykorzystywać nowy blender.
Sprzęty za 1000 zł i więcej to blendery z technologią próżniową charakteryzujące się wysoką mocą i dużą liczbą obrotów na minutę. Dzięki blendowaniu składników w próżni opóźnia się proces utleniania składników. A to sprawia, że zmiksowane koktajle mają gładką konsystencję z mniejszą ilością pęcherzyków powietrza, są mniej rozwarstwione w porównaniu z koktajlami przygotowanymi w tradycyjnym blenderze. Technologia próżniowa przedłuża świeżość produktów i zachowuje w nich większe ilości witamin. Smoothie czy koktajl możesz przyrządzić w butelce (dodatkowe wyposażenie blendera) i przechowywać go w lodówce nawet do 24 h. Za pomocą blendera próżniowego możesz również odsysać powietrze z pojemników do przechowywania żywności, by przedłużyć świeżość produktów.
Jak rozpoznać dobry blender kielichowy?
Najważniejszy parametr sprzętu kielichowego to jego moc. Im wyższa, tym szybsze i skuteczniejsze rozdrabnianie składników, a także dłuższa nieprzerwana praca blendera. Dobry sprzęt charakteryzuje się mocą na poziomie 1200-1400 W i prędkością 25-35 tys. obrotów na minutę.
Ostrza blendera
Jeśli sprzęt ma rozdrabniać bardzo twarde składniki, a także rozkruszać lód, musi być wyposażony w odporne na uszkodzenia noże. Ostrza powinny być wykonane ze wzmocnionej stali nierdzewnej. Noże muszą być też bardzo ostre, by zapewniać dokładne rozdrabnianie i blendowanie składników.
Materiał, pojemność i kształt kielicha
Głównym elementem blendera kielichowego jest jego naczynie, czyli kielich. Musi być wykonany z trwałego materiału odpornego na wysokie temperatury. Możesz zdecydować się na blender ze szklanym kielichem, w którym zmiksujesz i zimne, i ciepłe składniki. Możesz też kupić sprzęt z 2 wymiennymi pojemnikami – jednym do dań ciepłych i zrobionym ze szkła, a drugim do surowych warzyw i owoców, wykonanym np. z tritanu.
Jaką pojemność powinien mieć blender? To również zależy od tego, dla ilu osób przygotowujesz np. koktajle czy zupy krem. Standardowo kielich blendera ma ok. 1,2-1,5 l. Taka pojemność jest wystarczająca, żeby zmiksować składniki na koktajl dla 2 osób, zrobić mus lub zupę dla całej 4-osobowej rodziny.
Nie bez znaczenia jest też kształt kielicha. Żłobienia i wycięcia na zbiorniku to nie przypadek. Dzięki nim składniki znajdujące się w kielichu mogą dokładnie się zblendować i wymieszać.
Zobacz także: Jak wybrać dobry blender kielichowy?
Dodatkowe funkcje
Właściwie to one decydują o tym, który model blendera wybierzesz. Jeśli np. zależy Ci na tym, żeby siekać i rozdrabniać składniki o różnej twardości, z pewnością zainteresuje Cię blender z kilkoma poziomami obrotów oraz opcją pulsacyjną. Dzięki tej funkcji będziesz kontrolować stopień rozdrobnienia żywności i konsystencję potrawy. Żeby wybrać jak najlepszy blender kielichowy, warto przejrzeć opinie użytkowników. Ci, którzy korzystają już z wybranego modelu, opisują przydatne funkcje urządzenia:
• dodatkowa nakładka – minirozdrabniacz do siekania miękkich składników (cebula, zioła)
• butelka lub bidon na wynos – w butelce można od razu przygotować mleczny koktajl i zabrać ją do pracy lub szkoły
• łopatka ułatwiająca pracę z wymagającymi składnikami
• technologia próżniowa – specjalna nakładka do odsysania powietrza również w pojemnikach do przechowywania żywności
• elektroniczny wyświetlacz
• zabezpieczenie przed przegrzaniem
• pokrywa z otworem do dodawania składników – nie musisz zdejmować pokrywy kielicha, żeby w trakcie przyrządzania koktajlu dodać kolejny składnik.
Blender kielichowy ułatwi Ci przygotowanie wielu potraw o gładkiej konsystencji. To małe AGD poleca się osobom lubiącym płynne posiłki, czyli zupy krem, mleczne smoothie oraz koktajle.