Black Bottom Cupcakes – czekoladowe muffiny z twarożkiem
Przepis na Black Bottom Cupcakes - czekoladowe muffiny z twarożkiem pochodzi z najnowszej książki Basi Ritz "Dom pełen smaku".
Przepis na Black Bottom Cupcakes – czekoladowe muffiny z twarożkiem pochodzi z najnowszej książki Basi Ritz „Dom pełen smaku”.
Składniki (na 12 sztuk o średnicy 5 cm):
Masa serowa
– 200 g kremowego serka typu Philadelphia
– 60 g cukru
– 1 żółtko
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki suche
– 200 g cukru
– 200 g przesianej mąki
– 30 g przesianego kakao
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– ¼ łyżeczki soli
Składniki płynne
– 250 ml wody
– 80 ml oleju o neutralnym smaku (np. słonecznikowego lub rzepakowego)
– 1 łyżeczka białego octu winnego
Dodatkowo
– 50 g drobinek czekoladowych zaw. min. 50 proc. kakao
Sposób wykonania
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 150°C (bez termoobiegu do 175°C). Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Twarożek, cukier, żółtko i ekstrakt waniliowy wymieszać krótko szpatułką na jednolitą masę. W jednym naczyniu wymieszać wszystkie składniki suche, w drugim połączyć trzepaczką składniki płynne, a następnie wlać płynne do suchych. Wymieszać krótko, tylko do połączenia składników, szpatułką lub drewnianą łyżką (nie miksować!). Dodać czekoladowe drobinki, jeszcze raz bardzo krótko wymieszać (ważne, żeby czynności wykonywane były KRÓTKO. W żadnym wypadku nie mieszać trzepaczką ani mikserem. Zbyt długie mieszanie sprawia, że ciasto muffinów traci lekkość i wilgotność).
Ciasto rozlać do wyłożonej papilotkami formy do muffinów (do ok. 3/4 pojemności). Na środku każdego muffina rozłożyć łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego masę serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25-30 min, aż patyczek włożony w ciasto po wyjęciu będzie suchy. Upieczone muffiny ostudzić na kratce.
Zobacz również wywiad z Basią Ritz