Saturday, December 7, 2024
Home / Kuchnia  / Biszkopt ‒ pomysły na wyjątkowe ciasta!

Biszkopt ‒ pomysły na wyjątkowe ciasta!

Coś dla małych i dużych Kubusiów Puchatków

biszkopt miasto kobiet

Biszkopt jest bazą wielu smakołyków / fot. Pixabay

Ciasto biszkoptowe to podstawowy element wielu wypieków ‒ nie tylko klasycznych biszkoptów np. z owocami, ale także eleganckich tortów czy przepysznych rolad. Poznaj przepis na biszkopt idealny. Dowiedz się, jak wykorzystać go w najlepszy możliwy sposób! Oto pomysły na najlepsze ciasta z biszkoptem!

 

Ciasta biszkoptowe mają wielu zwolenników. Wśród najmłodszych ulubieńcem bywa tradycyjny biszkopt waniliowy, przełożony kremem śmietankowym z owocami. Z kolei wśród miłośników czekolady królują eleganckie torciki czekoladowe z polewą i dodatkiem wiśni oraz czekoladowe rolady. Jak zrobić biszkopt, by wyszedł idealny?

Jak zrobić biszkopt?

Biszkopt nie jest trudny w przygotowaniu. Wystarczą do niego takie składniki jak jajka, cukier, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Jeśli chcemy uzyskać biszkopt o smaku czekoladowym, wystarczy dodać do niego kakao!

Idealny biszkopt jest lekki i puszysty. Można go ‒ w zależności od potrzeb lub upodobań ‒ upiec w formie okrągłej lub prostokątnej. Podczas gdy okrągła forma idealnie nada się do tortów, prostokątna dobrze sprawdzi się przy ciastach przekładanych. Jak wykorzystać upieczony biszkopt waniliowy lub czekoladowy?

biszkopt miasto kobiet

Ciasto biszkoptowe ze śmietaną i owocami ‒ aż trudno się nie oblizać / fot. Pixabay

Pomysły na biszkopty i rolady

Biszkopty są szczególnie lubiane przez dzieci. Świetnym pomysłem na weekendowy deser jest czekoladowy biszkopt z owocami i galaretką. Biszkopt i krem wzbogacone o kakao świetnie komponują się z soczystymi owocami.

Jakich składników potrzebujemy do tego wypieku? Do biszkoptu wystarczą tak podstawowe składniki jak jajka, cukier, mąka pszenna, proszek do pieczenia, sól i kakao. Krem czekoladowy przygotujemy zaś tylko ze śmietanki 36%, serka mascarpone, cukru pudru i ciemnego kakao.

Upieczone ciasto warto nasączyć ponczem. Potrzebujemy do niego wyciśniętego soku z cytryny, wody i cukru pudru. Na warstwę owocową składają się ulubione owoce i galaretka. Efekt końcowy jest zachwycający. Nasączony sokiem z cytryny biszkopt, krem czekoladowy i warstwa owoców komponują się ze sobą wyśmienicie!

 

Miłośnicy kokosowego smaku koniecznie powinni spróbować ciasta kokosowego z kremem budyniowym. Ciasto jest lekkie, wilgotne i niezwykle kremowe, a dodatek prażonych migdałów sprawia, że jest niesamowicie chrupkie! Na ten szybki i prosty deser składają się biszkopt nasączony ponczem, krem budyniowy i krem śmietankowy z kokosem.

Do kremu budyniowego wystarczą mleko, cukier, masło i budynie śmietankowe, a do kremu śmietankowego z kokosem – śmietanka 30%, cukier puder, wiórki kokosowe i serek mascarpone. Ciasto świetnie nada się na spotkanie w gronie znajomych!

 

Miłośnicy jesiennych smaków mogą spróbować rolady dyniowej w kremem orzechowym. Klasyczne ciasto biszkoptowe wzbogacamy wówczas o puree z dyni, łyżeczkę rozpuszczonego masła i ćwierć łyżeczki cynamonu. Dodajemy je zamiast cukru z wanilią. Krem orzechowy przygotowujemy z kolei na bazie trzykrotnie zmielonego twarogu, masła, cukru pudru, posiekanych orzechów włoskich i szczypty cynamonu. Chcesz umilić sobie weekend lub szukasz pomysłu na ciasto biszkoptowe na wspólny wieczór ze znajomymi? Wejdź na https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady i zainspiruj się!

Smacznego!

Oceń artykuł
2 Comments
  • Waleria 8 lutego, 2021

    Nie jest to wcale takie trudne, jak moze się wydawać. Sama lubię w ostatnim czasie upiec cos na biszkopcie. Dobrze jest jednak sprawić sobie taką wagę, dzięki której mozna dokładnie odmierzyć składniki.

  • Alugreen 8 lutego, 2021

    Na pewno bardzo dobre będą te ciasta, jutro zrobię jedno:)

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ