Ciasto biszkoptowe to podstawowy element wielu wypieków ‒ nie tylko klasycznych biszkoptów np. z owocami, ale także eleganckich tortów czy przepysznych rolad. Poznaj przepis na biszkopt idealny. Dowiedz się, jak wykorzystać go w najlepszy możliwy sposób! Oto pomysły na najlepsze ciasta z biszkoptem!
Ciasta biszkoptowe mają wielu zwolenników. Wśród najmłodszych ulubieńcem bywa tradycyjny biszkopt waniliowy, przełożony kremem śmietankowym z owocami. Z kolei wśród miłośników czekolady królują eleganckie torciki czekoladowe z polewą i dodatkiem wiśni oraz czekoladowe rolady. Jak zrobić biszkopt, by wyszedł idealny?
Jak zrobić biszkopt?
Biszkopt nie jest trudny w przygotowaniu. Wystarczą do niego takie składniki jak jajka, cukier, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Jeśli chcemy uzyskać biszkopt o smaku czekoladowym, wystarczy dodać do niego kakao!
Idealny biszkopt jest lekki i puszysty. Można go ‒ w zależności od potrzeb lub upodobań ‒ upiec w formie okrągłej lub prostokątnej. Podczas gdy okrągła forma idealnie nada się do tortów, prostokątna dobrze sprawdzi się przy ciastach przekładanych. Jak wykorzystać upieczony biszkopt waniliowy lub czekoladowy?
Pomysły na biszkopty i rolady
Biszkopty są szczególnie lubiane przez dzieci. Świetnym pomysłem na weekendowy deser jest czekoladowy biszkopt z owocami i galaretką. Biszkopt i krem wzbogacone o kakao świetnie komponują się z soczystymi owocami.
Jakich składników potrzebujemy do tego wypieku? Do biszkoptu wystarczą tak podstawowe składniki jak jajka, cukier, mąka pszenna, proszek do pieczenia, sól i kakao. Krem czekoladowy przygotujemy zaś tylko ze śmietanki 36%, serka mascarpone, cukru pudru i ciemnego kakao.
Upieczone ciasto warto nasączyć ponczem. Potrzebujemy do niego wyciśniętego soku z cytryny, wody i cukru pudru. Na warstwę owocową składają się ulubione owoce i galaretka. Efekt końcowy jest zachwycający. Nasączony sokiem z cytryny biszkopt, krem czekoladowy i warstwa owoców komponują się ze sobą wyśmienicie!
Miłośnicy kokosowego smaku koniecznie powinni spróbować ciasta kokosowego z kremem budyniowym. Ciasto jest lekkie, wilgotne i niezwykle kremowe, a dodatek prażonych migdałów sprawia, że jest niesamowicie chrupkie! Na ten szybki i prosty deser składają się biszkopt nasączony ponczem, krem budyniowy i krem śmietankowy z kokosem.
Do kremu budyniowego wystarczą mleko, cukier, masło i budynie śmietankowe, a do kremu śmietankowego z kokosem – śmietanka 30%, cukier puder, wiórki kokosowe i serek mascarpone. Ciasto świetnie nada się na spotkanie w gronie znajomych!
Miłośnicy jesiennych smaków mogą spróbować rolady dyniowej w kremem orzechowym. Klasyczne ciasto biszkoptowe wzbogacamy wówczas o puree z dyni, łyżeczkę rozpuszczonego masła i ćwierć łyżeczki cynamonu. Dodajemy je zamiast cukru z wanilią. Krem orzechowy przygotowujemy z kolei na bazie trzykrotnie zmielonego twarogu, masła, cukru pudru, posiekanych orzechów włoskich i szczypty cynamonu. Chcesz umilić sobie weekend lub szukasz pomysłu na ciasto biszkoptowe na wspólny wieczór ze znajomymi? Wejdź na https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady i zainspiruj się!
Smacznego!
Waleria 8 lutego, 2021
Nie jest to wcale takie trudne, jak moze się wydawać. Sama lubię w ostatnim czasie upiec cos na biszkopcie. Dobrze jest jednak sprawić sobie taką wagę, dzięki której mozna dokładnie odmierzyć składniki.
Alugreen 8 lutego, 2021
Na pewno bardzo dobre będą te ciasta, jutro zrobię jedno:)