Bigos myśliwski
Agnieszka Szydłowska – autorka bloga W kuchni Usagi (www.wkuchni.usagi.pl) poleca na święta nie taki tradycyjny bigos myśliwski.
Agnieszka Szydłowska – autorka bloga W kuchni Usagi (www.wkuchni.usagi.pl) poleca na święta nie taki tradycyjny bigos myśliwski.
Składniki (na 12 porcji):
2 kg kiszonej kapusty
1,5 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowiny, wołowiny, baraniny, sarniny, zająca)
500 g wędlin (kiełbasy, szynki, wędzonego boczku)
1 cebula
60 g suszonych grzybów
50 g suszonych śliwek
150 ml wytrawnego czerwonego wina
po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, jałowca
3 listki laurowe
łyżka miodu
sól, pieprz
Wykonanie:
Namoczone grzyby ugotuj w małej ilości wody, następnie pokrój na paski, a wywar zachowaj. Kapustę posiekaj, zalej wrzątkiem i gotuj na małym ogniu bez przykrycia. Każdy rodzaj mięsa pokrój w kostkę i podsmaż. Włóż do kapusty. Dodaj grzyby razem z wywarem, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, jałowca oraz listki laurowe. Duś na małym ogniu pod przykryciem 1,5 godziny, często mieszając, ponieważ bigos łatwo się przypala. Następnie dodaj podsmażoną, posiekaną cebulę, szynkę pokrojoną w kostkę i kiełbasę pokrojoną w plasterki. Dopraw pieprzem, solą i miodem. Dorzuć pokrojone w paseczki śliwki i wlej połowę wina. Dusić kolejne 40 minut. Po zdjęciu z ognia dolej pozostałe wino i dokładnie wymieszaj. Przykryj, żeby bigos nabrał aromatu wina.
Autorka o sobie:
W mojej rodzinie wszystkie ważne wydarzenia odbywały się w kuchni i pewnie dlatego kuchnia kojarzy mi się z sercem domu. Swoje umiejętności zawdzięczam Mamie i Babci – to one nauczyły mnie, że gotowanie nie musi być trudne, a potrawy skomplikowane. Uważam, że nawet w tak szaleńczym tempie, jakie narzuca nam obecnie świat, można gotować zdrowo oraz smacznie i nie potrzeba do tego gotowych produktów ani ulepszaczy smaku.
Zapraszamy: www.wkuchni.usagi.pl