Saturday, October 12, 2024
Home / Kuchnia  / Bharwa Parantha placek z indyjskiej mąki

Bharwa Parantha placek z indyjskiej mąki

Placek z indyjskiej mąki z warzywami. Danie prezentuje, Tapinder Sharma, właściciel sieci restauracji Ganesh.

Bharwa Parantha

Bharwa Parantha - placek z indyjskiej mąki z warzywami/ fot. Ganesh

Placek z indyjskiej mąki z warzywami. Danie prezentuje, Tapinder Sharma, właściciel sieci restauracji Ganesh.

Bharwa Parantha

Bharwa Parantha – placek z indyjskiej mąki z warzywami/ fot. Ganesh

Składniki:

100 g mąki Atta

1 duży ziemniak

Zielona fasolka szparagowa cięta

Groszek zielony

Marchewka w kostce

Sól

Pieprz

Kurkuma (Haldi)

Masło

Szklanka wody

Fani ostrych smaków mogą dodać 1 zielone świeże chilli

Sposób przygotowania:

Mąkę rozrabiamy z wodą do uzyskania jednolitej masy. Formujemy ją w kulkę, rozgniatając między dłońmi i trochę rozwałkowujemy, aby uzyskać szeroki płaski placek. Odkładamy na bok.

Ziemniaka myjemy i obieramy. Wszystkie warzywa gotujemy do miękkości. Mieszamy ze sobą, przyprawiając solą, pieprzem i Haldi (odważniejsi dodają w tym momencie pokrojone chilli). Uzyskaną mieszankę układamy na wcześniej uformowanym placku ciasta. Zamykamy je tak, by powstał nam „woreczek” z warzywami w środku i zlepiamy. Następnie rozwałkowujemy, aby warzywa ze środka „wprasowały” się w ciasto. Parantha powinna mieć grubość 2 – 4 mm.

Ważne by przy wałkowaniu posypywać placek także mąką Atta – żadną inną!

Na rozgrzaną – suchą – patelnię układamy uformowaną Paranthę. Kiedy zauważymy, że spód uzyskuje złocistą barwę, przekładamy placek. Z wierzchu rozpuszczamy masło dla uzyskania finalnie lepszego smaku. Kiedy druga strona uzyska podobną barwę – czynność powtarzamy.

 Parantha najlepiej smakuje z naturalnym jogurtem.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Home / Bharwa Parantha
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ