Bharwa Parantha placek z indyjskiej mąki
Placek z indyjskiej mąki z warzywami. Danie prezentuje, Tapinder Sharma, właściciel sieci restauracji Ganesh.
Placek z indyjskiej mąki z warzywami. Danie prezentuje, Tapinder Sharma, właściciel sieci restauracji Ganesh.
Składniki:
100 g mąki Atta
1 duży ziemniak
Zielona fasolka szparagowa cięta
Groszek zielony
Marchewka w kostce
Sól
Pieprz
Kurkuma (Haldi)
Masło
Szklanka wody
Fani ostrych smaków mogą dodać 1 zielone świeże chilli
Sposób przygotowania:
Mąkę rozrabiamy z wodą do uzyskania jednolitej masy. Formujemy ją w kulkę, rozgniatając między dłońmi i trochę rozwałkowujemy, aby uzyskać szeroki płaski placek. Odkładamy na bok.
Ziemniaka myjemy i obieramy. Wszystkie warzywa gotujemy do miękkości. Mieszamy ze sobą, przyprawiając solą, pieprzem i Haldi (odważniejsi dodają w tym momencie pokrojone chilli). Uzyskaną mieszankę układamy na wcześniej uformowanym placku ciasta. Zamykamy je tak, by powstał nam „woreczek” z warzywami w środku i zlepiamy. Następnie rozwałkowujemy, aby warzywa ze środka „wprasowały” się w ciasto. Parantha powinna mieć grubość 2 – 4 mm.
Ważne by przy wałkowaniu posypywać placek także mąką Atta – żadną inną!
Na rozgrzaną – suchą – patelnię układamy uformowaną Paranthę. Kiedy zauważymy, że spód uzyskuje złocistą barwę, przekładamy placek. Z wierzchu rozpuszczamy masło dla uzyskania finalnie lepszego smaku. Kiedy druga strona uzyska podobną barwę – czynność powtarzamy.
Parantha najlepiej smakuje z naturalnym jogurtem.