Sunday, September 8, 2024
Home / Kuchnia  / Bezglutenowe pierogi z zieloną fasolką

Bezglutenowe pierogi z zieloną fasolką

To już trzeci smakowity przepis od "Ring the belly", tym razem - pierogi z zieloną fasolką

Bezglutenowe pierogi z zieloną fasolką

Bezglutenowe pierogi z zieloną fasolką / fot. Ringthebelly

ringthebellyBlog ringthebelly.com dołączył do Miasta Kobiet, szykujcie się na smaczne przepisy.

Konieczność przejścia na dietę bezglutenową nie jest wyrokiem dozgonnego odstawienia potraw kuchni polskiej, a rezygnując z produktów pszenicznych, naprawdę można najeść się do syta. Przepis na pierogi z mąk bezglutenowych to idealne rozwiązanie również dla tych, którzy przyzwyczajeni są do szybkiego, odgrzewanego jedzenia. Wystarczy pierogi zrobić.. i zamrozić.

Bezglutenowe pierogi z zieloną fasolką

Bezglutenowe pierogi z zieloną fasolką

Bezglutenowe pierogi z zieloną fasolką / fot. Ringthebelly

CO BĘDZIE CI POTRZEBNE?

– 200 gr. mąki gryczanej

– 100 gr. mąki ziemniaczanej

– mąka ryżowa do podsypywania (możesz użyć gryczanej)

– 1 łyżka oleju lnianego

– 250 ml wrzątku

– łyżeczka soli

– 200 gr. zielonej fasolki (może być mrożona)

– łyżeczka pieprzu cytrynowego

JAK PRZYGOTOWAĆ PIEROGI?

Najpierw przygotuj farsz. W tym celu ugotuj fasolkę, dodaj pieprz cytrynowy i zmiksuj. Odłóż do ostygnięcia.

Teraz zajmij się ciastem. Mąkę gryczaną wymieszaj z ziemniaczaną, dodaj soli. Aby nie brudzić blatu lub stolnicy, wsypuję wszystkie składniki do plastikowej miski. Dodawaj powoli wrzątku, mieszając wszystko nożem. Gdy wlejesz już cały wrzątek dodaj olej i dokładnie zagnieć ciasto. Powinno mieć gładką konsystencję. Jeśli jest zbyt suche, dolej wody, jeśli zbyt mokre, dodaj mąki gryczanej. Teraz możesz podsypać blat i rozwałkować ciasto. Nie przejmuj się, jeśli ciasto się rwie. Podziel je wtedy na kilka mniejszych części. Przy pomocy szklanki wykrawaj okrągłe talarki. Nakładaj na nie pół łyżeczki farszu i zlepiaj brzegi ciasta. Aby dokładnie je połączyć, dociskam brzegi widelcem. Zagotuj wodę w dużym garnku i wrzucaj po kilka pierogów. Są gotowe gdy wypłyną na wierzch (około 2 minuty).

***

Blog Ring the belly został stworzony z myślą o osobach, które jak jego autorka zostały zmuszone do zmiany swoich dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych. Przepisy, które w nim znajdziecie to połączenie składników nie tylko eko, ale także prozdrowotnych. Na ringthebelly.com znajdą się sprawdzone potrawy, przekąski i napoje, które dzięki swojej zawartości pomagają nam przenosić góry. Koncepcją bloga są przepisy bezglutenowe, niskotłuszczowe i wegetariańskie.

ring the bellyPoznaj wiosenne przepisy klikając na okładkę książki Ring the belly

Zapraszam Was do polubienia profilu www.facebook.com/ringthebelly oraz odwiedzenie strony internetowej www.ringthebelly.com

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ