Pizza z suszonymi pomidorami
Kto ma ochotę na pizzę? Ring the belly przekonuje, że diabeł tkwi w szczegółach - bezglutenowa pizza z suszonymi pomidorami, serkiem kozim i bakłażanem
Blog ringthebelly.com dołączył do Miasta Kobiet, szykujcie się na smaczne przepisy.
Jako psychofanka włoskich delicji bardzo ubolewam nad niemożnością próbowania makaronów z gęstym sosem czy wsuwania nadmuchanej bagietki (wiecie, takiej, co rani podniebienie) z ciężkimi serami. Ciągle szukam zamienników, które choć trochę przypominają smaki Toskanii. Dotarło do mnie, że bezglutenowy makaron a la carbonarra, gdzie pancettę zastępuje przypalone tofu, nigdy nie będzie choć w połowie tak dobre. Diabeł jednak tkwi w szczegółach i moja bezglutenowa pizza obroniła się oryginalnymi składnikami prosto z negozio italiano. Bon appetit!
Bezglutenowa pizza z suszonymi pomidorami, serkiem kozim i bakłażanem
CO BĘDZIE CI POTRZEBNE?
CIASTO:
– 20gr drożdży (jeśli chcesz aby pizza była bezglutenowa, użyj odpowiednich drożdży)
– 100ml mleka ryżowego
– 6 kopiatych łyżek mąki ryżowej i 3 jaglanej
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– szczypta soli i pieprzu
WIERZCH:
– 10 suszonych pomidorów
– jeden słodki pomidor
– kilka łyżek oliwy z oliwek
– kilka plasterków serka koziego typu fromagella (wygląda jak pleśniowy)
– kilka plastrów bakłażana
– świeże liście bazylii
JAK PRZYGOTOWAĆ PIZZĘ?
W wysokiej szklance rozpuść drożdże, podgrzane mleko i łyżkę mąki ryżowej. Odłóż w ciepłe miejsce na kwadrans. W tym czasie zmieszaj wszystkie pozostałe składniki na ciasto. Dodaj zaczyn i zagnieć ciasto. Finalnie powinno przybrać gładką masę. Jeśli będzie zbyt suche dodaj odrobinę mleka ryżowego, jeśli zbyt mokre, dodaj ciut mąki. Ciasto rozciągnij palcami, uformuj dowolny kształt i ułóż na wcześniej przygotowanym papierze do pieczenia. Dla pewności, żeby ciasto się nie przykleiło, możesz śmiało posmarować papier oliwą. Ciasto przykryj ściereczką i odłóż na około 20 minut.
Umyj i pokrój bakłażana w cienkie plasterki. Posyp solą i odstaw na kwadrans. Po tym czasie delikatnie podsmaż plasterki aż ściemnieją. Najlepiej zrób to na patelni bez tłuszczu. W osobnym naczyniu zmiksuj suszone pomidory z oliwą doprawiając pieprzem.
Rozpłaszczone ciasto posmaruj pastą z pomidorów, ułóż na niej bakłażana i pokrojony serek kozi. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut, aż boki będą zarumienione.
***
Blog Ring the belly został stworzony z myślą o osobach, które jak jego autorka zostały zmuszone do zmiany swoich dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych. Przepisy, które w nim znajdziecie to połączenie składników nie tylko eko, ale także prozdrowotnych. Na ringthebelly.com znajdą się sprawdzone potrawy, przekąski i napoje, które dzięki swojej zawartości pomagają nam przenosić góry. Koncepcją bloga są przepisy bezglutenowe, niskotłuszczowe i wegetariańskie.
Poznaj wiosenne przepisy klikając na okładkę książki Ring the belly
Zapraszam Was do polubienia profilu www.facebook.com/ringthebelly oraz odwiedzenie strony internetowej www.ringthebelly.com