Monday, February 10, 2025
Home / Kuchnia  / Bezglutenowa babka

Bezglutenowa babka

No i co, że nie święta wielkanocne. Babkę zawsze można upiec. Polecamy przepis od Ring The Belly.

Bezglutenowa babka 

babka-kolaz-p

fot. Ring The Belly

CO BĘDZIE CI POTRZEBNE?
– 2 szklanki zmielonych wiórków kokosowych (zmiel je w młynku lub malakserze, nie przejmuj się jeśli zamiast suchej mąki wyjdzie ci mokra masa)
– starta skórka z jednej pomarańczy
– szklanka cukru
– 6 dużych łyżek mąki kukurydzianej
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
– 5 jajek
– 80gr masła

czas przyrządzenia: 1h 20min ♥ trudność: 4/5

babka-solo-p

fot. Ring The Belly

JAK PRZYGOTOWAĆ BABKĘ?
Masło utrzyj z cukrem na jednolitą masę. W osobnym naczyniu zmieszaj i ugnieć wiórki kokosowe i mąkę kukurydzianą. Dodaj do nich sodę. Jajka rozbij i wymieszaj w osobnej miseczce. Teraz zmieszaj dokładnie wszystkie składniki i przelej do formy. Jeśli używasz formy teflonowej nie zapomnij wcześniej nasmarować jej masłem lub oliwą. Wstaw formę z masą do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piecz przez około 45minut. Gdy wyciągniesz babkę z piekarnika, przed wyciągnięciem z formy pozwól jej dokładnie ostygnąć. Dopiero wtedy posyp cukrem pudrem. W przeciwnym razie cukier stopni się z ciastem i nie osiągniesz efektu oprószenia.

***

ringthebelly_stamp2Blog Ring the belly został stworzony z myślą o osobach, które jak jego autorka zostały zmuszone do zmiany swoich dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych. Przepisy, które w nim znajdziecie to połączenie składników nie tylko eko, ale także prozdrowotnych. Na ringthebelly.com znajdą się sprawdzone potrawy, przekąski i napoje, które dzięki swojej zawartości pomagają nam przenosić góry. Koncepcją bloga są przepisy bezglutenowe, niskotłuszczowe i wegetariańskie.

Zapraszamy na www.ringthebelly.com 

Oceń artykuł
1KOMENTARZ
  • Grażyna 15 maja, 2015

    wypróbuje ten przepis, bo ostatnio robiłam babkę bezglutenowa na bazie mąki ziemniaczanej i ten ziemniaczany posmak nie do końca mi pasował

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ