Beza z owocami – mały deser dla wielkich smakoszy
Desery w środku lata smakują znacznie lepiej.
Deser to przekąska, z której miłośnicy słodkości nie rezygnują nawet podczas największych upałów. Podczas cieplejszych dni do jego przygotowania warto wykorzystać świeże owoce, które latem kuszą na każdym kroku. Beza o konsystencji delikatnej pianki w połączeniu ze świeżymi borówkami, truskawkami czy malinami to wyjątkowo zgrany duet. Przygotowany… ot tak… prosto z serca, będzie miłą niespodzianką, która zachwyci każdego miłośnika słodkości.
Bezy z musem śmietanowo – rabarbarowym z truskawkami
Beza:
1 opakowanie bezy Delecta
125 ml zimnej wody
Nadzienie:
700 g rabarbaru
100 g cukru
2 płaskie łyżki żelatyny Delecta
10 łyżek wody
400 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki
10 truskawek lub innych owoców sezonowych pokrojonych
w plasterki
Sposób przygotowania:
Zawartość opakowania z bezą przesyp do miski, dodaj wodę, następnie całość zmiksuj.
Na papierze do pieczenia narysuj 10 okręgów o średnicy ok. 7-8 cm i równo rozłóż na nich gotową masę.
Bezy wstaw na 60 minut do nagrzanego do 140-150 stopni piekarnika.
Rabarbar umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zasyp cukrem i gotuj ok. 25 minut aż się rozpadnie.
Żelatynę rozpuść w 10 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje podgrzej ją lekko w garnku lub mikrofalówce uważając, aby się nie zagotowała.
Żelatynę lekko ostudź, dodaj 2 łyżki musu rabarbarowego, wymieszaj. Następnie dodaj żelatynę do pozostałej ilości musu. Całość dokładnie wymieszaj mikserem.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno i dodaj do przestudzonego musu rabarbarowego, następnie całość delikatnie wymieszaj.
Upieczone i wystudzone bezy przełóż kremem, a następnie udekoruj plasterkami truskawek.
Życzymy udanych wypieków! Pamiętaj… w pieczeniu najbardziej ceni się dobre intencje.
Piecz śmiało dla innych… ot tak… prosto z serca.