Tuesday, April 13, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Barszcz wigilijny Ewy Wachowicz

Barszcz wigilijny Ewy Wachowicz

Podstawą smacznego barszczu jest zakwas. Ewa Wachowicz radzi, by przygotować go nawet kilka miesięcy przed Wigilią

barszcz wigilijny Ewy Wachowicz

Zakwas na czerwony barszcz wigilijny Ewa Wachowicz robi na długo przed świętami Bożego Narodzenia / fot. Pixaby

Podstawą smacznego czerwonego barszczu jest zakwas buraczany. Ewa Wachowicz radzi, by przygotować go nawet kilka miesięcy przed Wigilią

Składniki na zakwas buraczany Ewy Wachowicz:

  • 1 kg czerwonych buraków
  • 3 l wody
  • 1 łyżeczka kminku
  • kawałek korzenia chrzanu (ok. 30 g)
  • 1 główka czosnku
  • 3 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1 kromka razowego chleba

Jeśli nie wiesz jak zrobić zakwas, spieszymy z pomocą. Pokrojone buraki należy zalać letnią wodą i doprawić (kminek, chrzan, czosnek, sól, cukier). Do tej mikstury dodajemy kromkę razowego chleba i odstawiamy całość pod przykryciem (najlepiej w kamionkowym naczyniu) na kilka dni.

Składniki na barszcz czerwony wigilijny:

  • 3-4 suszone grzyby
  • włoszczyzna jak do rosołu (bez kapusty)
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 5-6 ziaren pieprzu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • zakwas buraczany

Z suszonych, namoczonych grzybów i warzyw należy przygotować wywar i doprawić go odpowiednio (liść laurowy, pieprz, ziele angielskie). Gotować przez pół godziny i przecedzić (barszcz wigilijny powinien być klarowny). Dodać wcześniej przygotowany zakwas. Dosmaczyć czosnkiem, solą, cukrem, sokiem z cytryny. Barszcz czerowny Podawać z uszkami grzybowymi.

Składniki na ciasto na uszka wigilijne:

  • ½ kg mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ok. 1 szklanki gorącej wody

Mąkę zalać gorącą wodą. Dodać jajko i szczyptę soli. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawiam na chwilę. Rozwałkować bardzo cienko i wyciąć kwadraty. Nałożyć farsz, skleić brzegi i połączyć przeciwległe rogi. Jak zrobić farsz?

Składniki na farsz grzybowy:

  • 100 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • masło do smażenia

Cebulę posiekać drobno i smażyć na patelni na złoty kolor. Dodać równie drobno pokrojone grzyby i smażyć przez chwilę razem. Doprawić solą i pieprzem.

uszka do barszczu czerwonego

Uszka  wigilijne muszą być koniecznie nadziewane farszem z grzybów / fot. Pixaby

Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Jeśli spodobał Ci się przepis na czerwony barszcz na zakwasie, na pewno pokochasz też tradycyjny przepis na pierniczki i sposób na rybę na święta, czyli karp po żydowsku w roli przystawki. Dla Ewa Wachowicz święta Bożego Narodzenia to oprócz tradycyjnych potraw także wspólne rozpakowywanie prezentów i kolędowanie, zwłaszcza, gdy za fortepianem siada córka Aleksandra Osuchowska. 

 

ewa-wachowicz-miss

Ewa Wachowicz zdradza Miastu Kobiet przepis na tradycyjny polski barszcz wigilijny

Od kiedy Ewa gotuje?

Ewa Wachowicz dała się poznać całej Polsce, gdy zwyciężyła wybory Miss Polonia w 1992 roku. Rok później została rzeczniczką prasową premiera Waldemara Pawlaka, a potem założyła firmę produkująca programy telewizyjne. Pierwszym kulinarnym programem były Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Z swoim własnym programem o gotowaniu „Ewa gotuje” wystartowała w 2007 roku. Ewa Wachowicz swoimi przepisami dzieli się też w książkach (np. Sałatki Ewy Wachowicz). Była Miss Polonia mieszka w Krakowie. Od 20018 roku jest właścicielką znanej krakowskiej restauracji z tradycjami Zalipianki. Wszyscy wiedzą, że Ewa gotuje, ale nie każdy wie, że także lubi się wspinać i chodzić z córką po muzeach. O tym, jaka jest Ewa prywatnie można przeczytać w wywiadzie z nią: Ewa Wachowicz: słodki świat.  

Przepis udostępniony dzięki uprzejmości Ewy Wachowicz.

Oceń artykuł
1KOMENTARZ
  • Avatar
    jakie zupy na wigilie? 25 lutego, 2021

    Jakie zupy polecacie zrobić na wigilię oprócz barszczu? Zastanawiam się bo co roku robimy barszcz i w tym chciałabym zrobić coś innego.

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach