Zakwas buraczany Ewy Wachowicz – przepis na barszcz wigilijny
Podstawą smacznego barszczu jest zakwas. Ewa Wachowicz radzi, by przygotować go nawet kilka miesięcy przed Wigilią
Zastanawiasz się, jak przygotować zakwas buraczany Ewy Wachowicz? Ekspertka radzi, by zakwas z buraków, który jest podstawą smacznego barszczu wigilijnego, przygotować nawet kilka miesięcy przed Świętami
Składniki na zakwas buraczany Ewy Wachowicz
- 1 kg czerwonych buraków
- 3 l wody
- 1 łyżeczka kminku
- kawałek korzenia chrzanu (ok. 30 g)
- 1 główka czosnku
- 3 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 1 kromka razowego chleba
Jeśli nie wiesz jak zrobić zakwas buraczany, Ewa Wachowicz śpieszy z pomocą. Kucharka radzi, by pokrojone buraki zalać letnią wodą i doprawić (kminek, chrzan, czosnek, sól, cukier). Do tej mikstury dodajemy kromkę razowego chleba i odstawiamy całość pod przykryciem (najlepiej w kamionkowym naczyniu) na kilka dni.
Składniki na barszcz wigilijny Ewy Wachowicz
- 3-4 suszone grzyby
- włoszczyzna jak do rosołu (bez kapusty)
- 2 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 5-6 ziaren pieprzu
- 1-2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- zakwas buraczany
Z suszonych, namoczonych grzybów i warzyw należy przygotować wywar i doprawić go odpowiednio (liść laurowy, pieprz, ziele angielskie). Gotować przez pół godziny i przecedzić (barszcz wigilijny powinien być klarowny). Dodać wcześniej przygotowany zakwas buraczany. Ewa Wachowicz sugeruje, by całość dosmaczyć czosnkiem, solą, cukrem, sokiem z cytryny. Barszcz czerwony podawać z uszkami grzybowymi.
Zobacz koniecznie:
Najgorsze święta. Zepsuła wigilię, bo krzywo skleiła uszka
Składniki na ciasto na uszka wigilijne
- ½ kg mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- ok. 1 szklanki gorącej wody
Mąkę zalać gorącą wodą. Dodać jajko i szczyptę soli. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawiam na chwilę. Rozwałkować bardzo cienko i wyciąć kwadraty. Nałożyć farsz, skleić brzegi i połączyć przeciwległe rogi. Jak zrobić farsz?
Składniki na farsz grzybowy
- 100 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- masło do smażenia
Cebulę posiekać drobno i smażyć na patelni na złoty kolor. Dodać równie drobno pokrojone grzyby i smażyć przez chwilę razem. Doprawić solą i pieprzem.
Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz
Jeśli spodobał Ci się przepis na czerwony barszcz na zakwasie, na pewno pokochasz też tradycyjny przepis na pierniczki i sposób na rybę na święta, czyli karp po żydowsku w roli przystawki. Dla Ewa Wachowicz święta Bożego Narodzenia to oprócz tradycyjnych potraw także wspólne rozpakowywanie prezentów i kolędowanie, zwłaszcza, gdy za fortepianem siada córka Aleksandra Osuchowska.
O tym, jaka jest Ewa prywatnie można przeczytać w wywiadzie z nią:
Od kiedy Ewa Wachowicz gotuje?
Ewa Wachowicz dała się poznać całej Polsce, gdy zwyciężyła wybory Miss Polonia w 1992 roku. Rok później została rzeczniczką prasową premiera Waldemara Pawlaka, a potem założyła firmę produkująca programy telewizyjne. Pierwszym kulinarnym programem były „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”. Z swoim własnym programem o gotowaniu „Ewa gotuje” wystartowała w 2007 roku. Ewa Wachowicz swoimi przepisami dzieli się też w książkach (np. Sałatki Ewy Wachowicz). Była Miss Polonia mieszka w Krakowie. Od 20018 roku jest właścicielką znanej krakowskiej restauracji z tradycjami Zalipianki. Wszyscy wiedzą, że Ewa gotuje, ale nie każdy wie, że także lubi się wspinać i chodzić z córką po muzeach.
Przepis udostępniony dzięki uprzejmości Ewy Wachowicz.
jakie zupy na wigilie? 25 lutego, 2021
Jakie zupy polecacie zrobić na wigilię oprócz barszczu? Zastanawiam się bo co roku robimy barszcz i w tym chciałabym zrobić coś innego.