Bakłażany faszerowane na ostro
Zapiekanki z sezonowych warzyw to świetny pomysł na obiad. Składniki wystarczy pokroić, doprawić, ułożyć w odpowiednim naczyniu i gotowe – robi się „samo”. Co najważniejsze, w takiej zapiekance sprawdzi się niemal każde warzywo.

Bakłażany Faszerowane / fot. materiał prasowy
Zapiekanki z sezonowych warzyw to świetny pomysł na obiad. Składniki wystarczy pokroić, doprawić, ułożyć w odpowiednim naczyniu i gotowe – robi się „samo”. Co najważniejsze, w takiej zapiekance sprawdzi się niemal każde warzywo.
Kwaskowate pomidory, różnokolorowa papryka i boczniaki z dodatkiem kremowego beszamelu, makaronu i odrobiną żółtego sera połączą się w pożywny posiłek dla całej rodziny. W jesiennych daniach szczególnie sprawdzi się najostrzejszy wariant sosów TABASCO®, powstający z piekielnie ostrej papryki Habanero. Mimo wyrazistego smaku, czuć delikatną nutę słodyczy mango i papai, które zostały dodane do pozostałych, już tradycyjnych składników. Ten lekko słodki aromat podkreśli smak pieczonych warzyw i mięs, a kapsaicyna zawarta w paprykach chilli dodatkowo rozgrzeje w chłodne wieczory – podpowiada Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i oddany amator sezonowych smaków, autor przepisu.
Bakłażany faszerowane
– 2 bakłażany
– 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
– 1 średnia cebula
– Kilka łyżek pasty pomidorowej
– Kilka kropel TABASCO® Habanero
– 2 duże pomidor
– 1 puszka ciecierzycy
– 2-3 ząbki czosnku
– Sos sojowy Kikkoman
– Olej
– Czarny pieprz
– Sól
– Kilka gałązek trybuli lub kolendry
Wykonanie:
Bakłażany umyć, osuszyć i przekroić na pół. Łyżką wydrążyć miąższ, zostawić warstwę ok. 1 cm przy skórce. Delikatnie posolić i odstawić na kilka minut (pozbawimy go wówczas goryczki). Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone i smażyć jeszcze kilkanaście minut. Ciecierzycę osączyć i wrzucić do mięsa. Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Dołożyć jeszcze kilka łyżek pasty pomidorowej oraz kilka kropel TABASCO® i dokładnie wymieszać. Dodać roztarty czosnek. Przyprawić czarnym pieprzem i sosem sojowym. Mięsnym farszem wypełnić połówki bakłażanów. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) piec około pół godziny. Przed podaniem każda porcję posypać posiekaną trybulą lub kolendrą.(źródło: materiał prasowy)