Bakłażan z makaronem!
Znacie go? Bakłażan nie jedno ma imię. Idealnie sprawdza się jako dodatek do głównych dań. W roli głównej również sprawdza się doskonale. Świetny do sałatek i przekąsek. Pieczony, grillowany i smażony.
Znacie go? Bakłażan nie jedno ma imię. Idealnie sprawdza się jako dodatek do głównych dań. W roli głównej również sprawdza się doskonale. Świetny do sałatek i przekąsek. Pieczony, grillowany i smażony.
My przedstawiamy własny sposób na jego przygotowanie.
Składniki:
– Międzybrodzki Makaron gwiazdka – 250g
– Bakłażan – 3 szt.
– Cebula – 2 szt.
– Masło – 3 łyżki
– Czosnek – 4 ząbki
– Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wykonanie:
Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Bakłażany przekrawamy wzdłuż, wydrążamy środki. Wszystkie środki i jedną połówkę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z cebulą. Dokładamy makaron i pokrojony czosnek. Całość doprawiamy do smaku. Tak przygotowany farsz wkładamy do wydrążonych połówek bakłażana i pieczemy na blaszce w 180 st.C przez ok 30 minut.
Przepis poleca: firma Międzybrodzki Makaron
Przepis przygotował: Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Robert Muzyczka
Źródło: materiał prasowy