Kruche babeczki z budyniem i owocami.
Kasia, autorka bloga Mama Alergika Gotuje dzieli się z nami przepisem na walentynkowe babeczki z budyniem i owocami. Wyglądają i smakują obłędnie!
Kasia, autorka bloga Mama Alergika Gotuje mamaalergikagotuje.blogspot.com dzieli się z nami przepisem na babeczki z budyniem i owocami. Wyglądają i smakują obłędnie!
Składniki:
– 400 g mąki krupczatki (najlepsza do ciast kruchych)
– 1 łyżka naturalnego proszku do pieczenia (winny kamień)
– 100 g drobnego cukru z naturalną wanilią
– szczypta soli
– 75 g smalcu
– 125 g margaryny bezmlecznej
– 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
– 4 łyżki śmietany owsianej BIO
– 1 łyżka zimnej wody
– cukier puder do oprószenia
– płatki migdałów BIO do dekoracji
– owoce do wypełnienia babeczek: truskawki, wiśnie w cukrze, maliny, brzoskwinie (także z puszki)
– foremki do babeczek minimum 10 małych ok. 3 cm średnicy
Składniki na budyń:
– ½ l mleka orkiszowego BIO (najlepszy na budyń na mleku roślinnym)
– opakowanie gotowego budyniu śmietankowego bez cukru i konserwantów + dodatkowo 1 łyżka z drugiego opakowania
Wykonanie:
1. Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia i cukier
2. Zimny smalec i margarynę dodać do suchych składników, dolać łyżeczkę ekstraktu z wanilii oraz zimną śmietanę i wodę, zagnieść szybko na jednolite ciasto
3. Wstawić ciasto do zamrażarki na minimum pół godziny
4. Ugotować budyń: z pół litra zimnego mleka odlać ćwierć szklanki/kubka, rozmieszać w nim zawartość opakowania i jedną łyżkę budyniu dodatkowego. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany proszek i ciągle mieszając zagotować. Ugotowany budyń odstawić do przestygnięcia, przykrywając go np. folią aluminiową, aby nie zrobiła się na jego wierzchu twarda skórka
5. Przygotować foremki do pieczenia, wysmarować je tłuszczem (u mnie margaryną bezmleczną, można podsypać lekko bułką tartą)
6. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, wycinać krążki wielkości foremki np. przy użyciu małej szklanki, wylepiać nimi każdą foremkę, dociskając ciasto do ścianek (nie trzeba ich obciążać przy pieczeniu)
7. Rozgrzać piekarnik do 180°C, wstawić wszystkie foremki z ciastem i piec ok.10-15 minut (przy 10 foremkach czynność wykonać dwa razy)
8. Przyrumienione babeczki wyłożyć ostrożnie przy pomocy rękawicy kuchennej na drewnianą kratkę, przewrócić spodem do góry i odczekać ok. 10 min. Po tym czasie wyjmować babeczki z foremek. Gdyby nie wychodziły od razu, należy lekko podważyć (niejako rozszerzyć foremkę) wyjdą bez problemu
9. Przestygnięte babeczki wypełniamy ostudzonym budyniem, układamy na nim wcześniej przygotowane owoce, oprószmy cukrem pudrem, płatkami migdałów i podajemy na deser
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + 30min schładzania
CZAS PIECZENIA: 15 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 24
Wskazówki:
Babeczki są bardzo kruche. Należy obchodzić się z nimi delikatnie. Z zasady nie powinno się przy kruchych ciastach smarować form do pieczenia. Wysmarowałam część foremek a część nie i efekt był ten sam.
Co to jest Winny kamień powstaje przy fermentacji wina, jest stosowany jako naturalny środek do pieczenia. W skład tego, który używam wchodzi (winny kamień, soda i skrobia kukurydziana). Dostępny w sklepach dla wegetarian, ze zdrową żywnością i ekologicznych.
Blogerka o przepisie:
„Przez żołądek do serca” jak mawia moja mama.Walentynki to czas obdarowywania tych, których kochamy i mimo, że to głównie komercyjne święto miło jest pomyśleć, że każdy zakochany jeszcze bardziej wyjątkowo będzie się czuł tego dnia, obdarowany, wycałowany i nakarmiony pysznościami.
Moje małe Serduszka obdaruję kolorowymi, kruchymi babeczkami. Będzie zabawnie i smakowicie. Dla większego Serca szykuję równie pyszną niespodziankę. Zapraszam i życzę Smacznego.
Zapraszamy: www.mamaalergikagotuje.blogspot.com