Babeczki czekoladowo-wiśniowe
Kusząca wiśnia i zmysłowa czekolada - słowem nieziemska babeczka!

Kusząca wiśnia i zmysłowa czekolada - słowem nieziemska babeczka! Zdj. Weronika Kosińska, make-up i fryzura Lucyna Rossa
Dziś mamy dla Was przepis nie tylko na świąteczne wypieki, ale także na zmysłowy i odważny makijaż. Mleczna czekolada i klasyczna wyrazista czerwień prezentują się przepysznie! Przed Państwem wystąpi najmodniejszy wiosenny makijaż inspirowany kolorami nieprzyzwoicie dobrych babeczek czekoladowo-wiśniowych.

Kusząca wiśnia i zmysłowa czekolada - słowem nieziemska babeczka! Zdj. Weronika Kosińska, make-up i fryzura Lucyna Rossa
Przepis na 12 babeczek:
– 25 g masła
– 100 g gorzkiej czekolady,
– 300 g dżemu wiśniowego,
– 100 g cukru (można dać więcej lub mniej, to zależy od słodkości dżemu)
– szczypta soli,
– 2 duże jajka, roztrzepane,
– 150 g mąki,
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 1/2 łyżeczki sody,
Na polewę:
– 100 g gorzkiej czekolady,
– 100 g kremówki,
– 12 wiśni kandyzowanych, w naturalnym kolorze lub każdych innych jakie w domu akurat macie,
Przygotowanie:
Masło roztopić. Pod koniec roztapiania dodać połamaną czekoladę. Chwilę podgrzać, ściągnąć z palnika, wymieszać do roztopienia. Dodać dżem, cukier, szczyptę soli i jajka. Wymieszać do dokładnego połączenia. Wtedy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Przełożyć do formy do muffinek, wyłożonej poprzednio papilotkami, do 3/4 wysokości papierka. Piec w temperaturze 180 stopni Celsiusza przez około 25 minut. Przed wyjęciem z papierków, ostudzić. Polewa: w kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę i kremówkę, wymieszać do gładkości. Polać muffinki. Ozdobić wiśniami.
Smacznego!
Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki: www.mojewypieki.blox.pl autorstwa Doroty Świątkowskiej. Serdecznie dziękujemy autorce za możliwość publikacji.