Tuesday, June 17, 2025
Home / POLECAMY  / Awokado na śniadanie ‒ TOP3 przepisy

Awokado na śniadanie ‒ TOP3 przepisy

Proste, a jakie pożywne

Awokado na śniadanie

fot. Bulbfish / Pexels

Awokado na śniadanie to nie tylko modny wybór, ale też sprytny sposób na rozpoczęcie dnia z energią. Dlaczego warto po nie sięgnąć?

 

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, często decydujący o tym, ile energii będziesz miała na realizacje swoich codziennych obowiązków. Dlatego to ważne, żeby świadomie wybierać produkty, które rano zjesz. W tym artykule znajdziesz trzy pomysły na szybkie fit śniadanie z awokado, które możesz przygotować do pracy lub zjedzenia w domu. Dowiesz się też z czym najlepiej łączyć ten owoc i dlaczego śniadanie z awokado jest trafnym wyborem.

Co znajdziesz w artykule?

• Awokado na śniadanie to sposób na więcej porannej energii.
• Trzy przepisy na zdrowe śniadanie do pracy z awokado.
• Awokado zawiera zdrowe tłuszcze i ma niski indeks glikemiczny
• tTuszcze z awokado zwiększają przyswajalność witamin rozpuszczalnych

Awokado na śniadanie

Deficyt pozytywnej, porannej energii to cecha większości dorosłych, pracujących ludzi. Żeby nie zasnąć w biurze, należy wspomóc się wartościowym śniadaniem. Jakie śniadanie jest wartościowe? Przede wszystkim takie, które zawiera zdrowe tłuszcze i inne mikro oraz makroelementy, dzięki którym poprawia się koncentracja, a energia jest stabilna i nie spada z minuty na minutę jak po drożdżówce czy płatkach z mlekiem. Awokado na śniadanie jest dobrym pomysłem, bo zawarty w nim potas wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów, magnez zapewnia balans gdy przesadzisz z kawą, a tłuszcze dostarczają energii na cały poranek.

 

Niezależnie od tego, czy przygotowujesz śniadanie do pracy, czy poranną przekąskę w domu, awokado będzie twoim sprzymierzeńcem. Dodatkowo, awokado ma niski indeks glikemiczny, co czyni je świetnym składnikiem w diecie dla osób z insulinoopornością, cukrzycą lub po prostu tych, którzy chcą unikać skoków cukru. W tej kategorii to jedno z najlepszych rozwiązań na śniadanie low carb. Co ciekawe, choć awokado kojarzy się z tłuszczem, wcale nie jest bombą kaloryczną. Owszem, ma więcej kalorii niż jabłko, ale to kalorie „mądre”, pochodzące z tłuszczów o korzystnym profilu. Jedna połówka to około 160 kcal, więc bez problemu wpisuje się w mało kaloryczne śniadanie.
 

Czytaj również:
Post przerywany – schudnij bez wyrzeczeń

 

 

Można je łączyć zarówno z produktami białkowymi (np. jajkiem, tofu, łososiem), jak i z węglowodanami złożonymi (pełnoziarnistym chlebem, gryką, komosą). Co więcej, tłuszcze z awokado zwiększają przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E i K – co oznacza, że jeśli połączysz je z warzywami, zyskasz jeszcze więcej. Mając w domu ten owoc, możesz z łatwością stworzyć „śniadanie z niczego” – wystarczy połączyć je z innymi dostępnymi warzywami, owocami, produktami zbożowymi lub nawet kakao (tym sposobem można uzyskać mus czekoladowy w wersji dietetycznej). Poniżej znajdziesz 5 pomysłów na śniadanie z awokado, które możesz zapakować do pudełka i wziąć ze sobą do pracy.

1. Legalny mus czekoladowy (ok. 760 kcal)

Składniki:
• 2 dojrzałe awokado
• 1 dojrzały banan
• 2–3 łyżki kakao (najlepiej niesłodzonego)
• 2–3 łyżki mleka roślinnego (np. kokosowego, migdałowego)
• 1–2 łyżki syropu klonowego lub miodu (opcjonalnie)
• kilka kropli ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
• szczypta soli

 

Przygotowanie:
1 Awokado przekrój na pół, usuń pestki i wydrąż miąższ.
2 Banana obierz i pokrój na kawałki.
3 Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
4 Spróbuj i ewentualnie dodaj więcej słodzika lub kakao, aby dostosować smak do swoich preferencji.
5 Przełóż mus do miseczek lub słoiczków i schłodź w lodówce przez co najmniej 30 minut przed podaniem.

 

Mus kakaowy z awokado doskonale smakuje samodzielnie lub z dodatkami, takimi jak świeże owoce, orzechy, wiórki kokosowe. Ten deser to nie tylko pyszna przekąska, ale także źródło zdrowych tłuszczów i błonnika. Mimo, że nie jest to niskokaloryczne śniadanie, będzie zdrowsze niż wiele innych porannych propozycji.

2. Avocado toast z musem i aquafabą (ok. 420kcal)

Składnik (2 porcje):

• 1 dojrzałe awokado
• 2 łyżki soku z limonki
• 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
• ¼ szklanki aquafaby (zalewa z ciecierzycy)
• 1 łyżeczka cukru pudru
• szczypta soli
• jajko ugotowane na twardo lub w koszulce
• dwie kromki chleba

 

Przygotowanie:
1. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ.
2. W blenderze zmiksuj miąższ awokado z sokiem z limonki, syropem klonowym i szczyptą soli na gładką masę.
3. Aquafabę ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier puder.
4. Delikatnie połącz pianę z masą z awokado, mieszając łyżką, aby zachować puszystość.
5. Przełóż mus do miseczek i schłodź w lodówce przez co najmniej 30 minut.
6. Przełóż mus na kromki chleba, na wierzch połóż plastry jajka na twardo, lub jajko w koszulce

 

Ten pomysł na śniadanie dobrze sprawdzi się w wersji pudełkowej. Możesz przechowywać mus osobnej miseczce, a obok niego zapakować ugotowane jajko i kromki chleba, lub inne dodatki. W takiej formie, przekąska może leżeć w lodówce cały dzień i dalej będzie pyszna. To zdrowe śniadanie z awokado powinno dostarczyć ci energii na cały poranek dzięki wysokiej zawartości zdrowych tłuszczów.

3. Pieczone avocado z serem feta i jajkiem (ok. 250kcal)

Składniki (2 porcje):
• 1 dojrzałe awokado
• 2 jajka
• 2 łyżki pokruszonej fety
• Sól i pieprz do smaku
• Opcjonalnie: szczypiorek lub świeże zioła do posypania

 

Przygotowanie:
1 Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2 Awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Jeśli zagłębienie po pestce jest małe, delikatnie wydrąż nieco więcej miąższu, aby zmieścić jajko.
3 Połówki awokado umieść w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4 Ostrożnie wbij po jednym jajku do każdej połówki awokado.
5 Posyp wierzch pokruszoną fetą, dopraw solą i pieprzem.
6 Piecz przez około 12–15 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie lekko płynne.
7 Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem lub ulubionymi świeżymi ziołami.

 

Przepis na pieczone awokado to szybki pomysł na ciepłe śniadanie, które równocześnie dostarczy ci energię, a nie tylko puste kalorie. To przepis na śniadanie low carb, bo jedna porcja zawiera tylko ok. 5g węglowodanów. Jeśli chcesz, możesz dodać do przepisu więcej dodatków, na przykład łososia, pomidory, rukolę i sos balsamiczny. W takiej formie awokado jest uniwersalne i dobrze smakuje niemal ze wszystkim.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ