Tuesday, February 18, 2025
Home / PARTNER MK  / Arabica czy robusta? Te różnice warto znać

Arabica czy robusta? Te różnice warto znać

decydują o smaku, aromacie i skuteczności

Kawa

fot. Ivan Monroy Pid-dfztmuk / Unsplash

Kawa to jeden z najbardziej popularnych napojów na świecie. Nic dziwnego, jest nie tylko niezwykle pyszna. Kawa to także wyrazisty aromat i co najważniejsze – zastrzyk energii. Zawarta w niej kofeina działa pobudzająco i zmniejsza uczucie zmęczenia. Właśnie z tych względów kawa spożywana jest najczęściej rano. W ciągu dnia również sprawdza się doskonale. Chcąc wybrać dla siebie kawę idealną, należy wiedzieć, co różni arabicę od robusty. Sprawdź, który rodzaj kawy posmakuje właśnie Tobie i spróbuj kawy, w której zakochasz się już po pierwszym łyku

 

Arabica i robusta – różnice

Arabica to najbardziej znana i rozpoznawalna odmiana kawy. Dominuje na rynku, dostarczając swoje ziarna do niezliczonych kawiarni, restauracji i domów na całym świecie. Nazwa „arabica” pochodzi od półwyspu Arabskiego, gdzie ten gatunek kawy ma swoje korzenie. Arabica stanowi 60-70% światowej produkcji. Ziarna arabiki mają charakterystyczny wygląd – są owalne z charakterystycznym rowkiem. Drzewa arabiki rosną na wysokościach od 800 do 2000 metrów n.p.m. i preferują chłodne, deszczowe klimaty. Arabica znana jest z delikatnego smaku. Często posiada nuty czekolady, cukrów czy owoców. To doskonały wybór dla wszystkich kawoszy ceniących sobie łagodny, delikatny smak kawy – https://mokate.com.pl/kawa

 

Robusta rośnie zdecydowanie na niższych wysokościach (do 800 metrów n.p.m.). Ziarna robusty są okrągłe i mają prosty rowek. Drzewa robusty są znacznie bardziej wytrzymałe niż drzewa arabiki – tolerują gorętsze klimaty i są odporne na choroby. Kawa robusta ma mocny, ziemisty smak. Zawiera także dwa razy więcej kofeiny niż arabica. To doskonały wybór dla kawoszy ceniących sobie wyrazisty, głęboki smak kawy. Niektóre odmiany robusty mogą mieć nawet nuty pieprzu i karmelu.

W jaki sposób przyrządzać arabicę i robustę?

Ze względu na to, że arabica charakteryzuje się delikatnym smakiem, można pić ją bez żadnych dodatków. Jest to kawa, która posiada wielu zwolenników ceniących jej bogaty, złożony smak. Arabica jest często wybierana przez smakoszy i baristów, co wynika nie tylko z jej delikatności, ale również z różnorodności smaku, który jest zależny od regionu, w którym została uprawiana. Wykorzystuje się ją często w metodach alternatywnego parzenia kawy, takich jak pour-over czy chemex. Dzięki tym metodom woda ma bezpośredni kontakt z kawą, przez co można uzyskać klarowny napój. Różne metody parzenia arabiki pozwalają na wydobycie jej unikalnych nut smakowych, co dodatkowo zwiększa jej atrakcyjność dla koneserów.

 

Robusta to odmiana, która doskonale sprawdza się podczas przyrządzania espresso, m.in. dlatego, że na wierzchu espresso, tworzy pyszną cremę. Możliwość stworzenia kremowego espresso jest jednym z kluczowych czynników, dla których barista często decyduje się na wybór robusty. Robusta jest również często używana do przygotowywania kaw z mlekiem, takich jak cappucino czy latte. Zdecydowany, ziemisty smak robusty doskonale komponuje się z delikatnym, kremowym mlekiem, tworząc harmonijne połączenie, które jest ulubionym wyborem wielu miłośników kawy na całym świecie.

 

Jaką kawę wybrać? Wszystko zależy od osobistych preferencji kawosza. Dla tych, którzy nie potrafią zadecydować się, który gatunek kawy wybrać, mogą postawić na mieszkanki arabiki i robusty. Do mieszanki arabica wnosi złożony smak i aromat, a robusta intensywność i dużą dawkę kofeiny. Mieszanki dwóch gatunków kaw bardzo często przyrządzane są w kawiarniach i różnego rodzaju restauracjach. Służą za bazę do tworzenia espresso, cappuccino, latte i innych napojów kawowych.

Źródło: materiał Partnera MK
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ