Znasz najlepsze czekolady świata?
Wszystko zaczęło się w niewielkim laboratorium w toskańskiej miejscowości Pontedera niedaleko Pizy. tam rozpoczęła się produkcja niebiańskich smaków
Miłośnicy, smakosze, znawcy czekolad z pewnością znają i doceniają czekoladowe hity Amedei – tabliczki: Porcelana, „9”, Chuao, czy nagrodzona w 2013r przez Londyńską Akademię Czekolady jako najlepsza czekolada świata: Blanco de Criollo.
Kiedy w niewielkim laboratorium w toskańskiej miejscowości Pontedera niedaleko Pizy rozpoczęła się czekoladowa przygoda firmy Amedei, jej właścicielka, Cecylia Tessieri, nie chciała zadowalać się zakupem kakao z niewiadomych źródeł. Powstał pomysł, by osobiście odwiedzić dalekie kraje, w których uprawia się ziarna kakao, by móc decydować jak od podstaw będzie wytwarzana czekolada Amedei. Dziś do toskańskiego laboratorium trafiają worki z ziarnami kakao z plantacji na Madagaskarze, Wenezueli, Jamajce, Ekwadorze, karaibskich wysp Trynidad i Grenada oraz Peru. W ten sposób tworzy się różnorodne nuty smakowe czekolad, które zachowują aromat i charakter poszczególnych ziem, skąd pochodzą ziarna.
Dobrym duchem firmy są kobiety, babcia Amedei, jej córka oraz wnuczka, Cecylia Tessieri, która swoje życie zadedykowała tworzeniu czekoladowych specjałów. Swoje umiejętności kształciła przez lata we Francji, Belgii i Niemczech, by zdobyć prestiżowy tytuł maître chocolatier.
Czekolady Amedei są wytwarzane w procesie od ziarna do tabliczki. Wykorzystuje się najbardziej szlachetne odmiany kakao – Criollo i Trinitario; czekoladowe specjały są pozbawione sztucznych barwników i aromatów, lecytyny sojowej, są bezglutenowe. Można degustować nagradzane wielokrotnie czekolady Porcelana, „9”, Chuao, Blanco de Criollo. Są też czekolady z serii CRU – czyli wytwarzane z ziaren z pojedynczych plantacji kakao, np. Jamajka, Wenezuela, Madagaskar. Amedei to też czekolady z dodatkiem pistacji, migdałów, orzechów laskowych, suszonych owoców, a także wykwintne praliny, kremy, pitne czekolady, draże i kuwertury.
[Not a valid template]Polski przedstawiciel Amedei, API Food, wraz z sommelierem czekolad organizuje profesjonalne spotkania degustacji czekolad. A pomysły na przepisy z zastosowaniem czekolad Amedei można oglądać na kanale Youtube API Food i Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Trymbulaka.
Anna Wójtowicz
Czekolady Amedei można kupić w sklepie internetowym: www.sklep.kuchnia-wloska.com.pl
czekoladowy 30 marca, 2015
Polecamy naszy czekolady
Aniela32 9 maja, 2016
Bardzo ciekawy artykuł.
Aniela32 9 maja, 2016
Polecę przy okazji nasze czekolady na http://www.espressoart.pl