Friday, April 23, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Aloo Chat specjalność indyjska

Aloo Chat specjalność indyjska

Specjalność indyjska smażone ziemniaki z pomidorami. Danie prezentuje, Tapinder Sharma, właściciel sieci restauracji Ganesh.

Aloo Chat

Aloo Chat - specjalność indyjska - smażone ziemniaki z pomidorami/ fot. Ganesh

Specjalność indyjska  smażone ziemniaki z pomidorami. Danie prezentuje, Tapinder Sharma, właściciel sieci restauracji Ganesh.

Aloo Chat

Aloo Chat – specjalność indyjska – smażone ziemniaki z pomidorami/ fot. Ganesh

Składniki:

6 dużych ziemniaków

1 pomidor

Szczypta Kuminu (Jeera)

Pół łyżeczki Kurkumy (Haldi)

Pół łyżeczki Chat Masala

Sól/pieprz do smaku

Świeży sok z cytryny do smaku

Gałązki kolendry

0,5 l oleju

Sposób przygotowania:

Ziemniaki myjemy i obieramy. Kroimy w dużą kostkę i obsmażamy na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Po uzyskaniu założonego efektu odcedzamy je i odsączamy z tłuszczu.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę stołową oleju, a w międzyczasie kroimy pomidora w dużą kostkę. Po rozgrzaniu oleju wrzucamy Jeera i podsmażamy. Kiedy uzyska intensywny brązowy odcień, dorzucamy wcześniej obsmażane ziemniaki, Haldi oraz Chat Masala. Sól i pieprz wg uznania i własnego smaku. Mieszamy intensywnie wszystkie składniki przez ok. 5 – 8 min. Po uzyskaniu złoto-brązowej, chrupiącej otoczki ziemniaków, dorzucamy wcześniej pokrojone pomidory oraz wyciskamy sok z cytryny (wg uznania i smaku).

Powstałe danie przekładamy do naczynia i dekorujemy gałązkami świeżej kolendry.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach

Home / Aloo Chat
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach