7 zdrowotnych właściwości jabłek ‒ funkcjonalne syropy konopne z olejkiem CBD
Jabłka plus CBD. Co z tego wynika?
Na całym świecie znanych jest ponad 7500 różnych odmian jabłek. W zależności od odmiany możemy znaleźć jabłka kwaśne, słodkie, soczyste, miękkie lub twarde. Znajdziemy też owoce o różnych kolorach skórki. Jabłko jest zaliczane do owoców dietetycznych, ponieważ ma bardzo niską kaloryczność (mniej niż 100 kcal) ‒ 100 gramów jabłek zawiera ok. 10 gramów węglowodanów
Jedno jabłko dostarcza prawie 20 procent zalecanej dziennej dawki błonnika. Błonnik i pektyny w owocach jabłoni korzystnie wpływają na jelita, usuwając toksyny i chroniąc nas przed nowotworami. Wysoka zawartość błonnika daje uczucie sytości. Na dodatek spożywanie jabłek zwiększa ilość dobrych bakterii tj. Bacteroides i Clostridiales w przewodzie pokarmowym.
W skład tych pysznych owoców wchodzą:
• przeciwutleniacze;
• witaminy (C, z grupy B, PP, A, E, D, K); kwas foliowy
• mikro i makroelementy ( są ważnym źródłem potasu, wapnia, żelaza i fosforu )
• w jabłku znajdziemy też kwas ursolowy, kwas elagowy, kwas jabłkowy, kwas chlorogenowy, epikatechinę i procyjanidyny.
olejki eteryczne, flawonoidy, polifenole
Jabłoń zaliczana jest do bardzo dobrych roślin miododajnych, a jej owoce wykorzystywane są w kuchni, kosmetyce i medycynie ludowej w Europie od wielu setek lat. Uzdrowiciele pieczone jabłka podawali do spożycia pacjentom z chorobami żołądka, nakładali jako kompres na siniaki i rany, a sok jabłkowy był stosowany, aby ugasić pragnienie i wzmocnić odporność organizmu.
Na co pomagają jabłka ‒ siedem korzyści dla zdrowia
„Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie” ‒ to stare powiedzenie zna prawie każdy i jest w nim bardzo dużo prawdy. Ostatnie badanie przeprowadzone przez American Medical Association wykazało, że osobom regularnie spożywającym jabłka przepisuje się mniej leków.
Niektóre choroby a spożywanie jabłek:
Astma: astmatycy, którzy codziennie stosują sok jabłkowy, mają mniej świszczący głos;
Miażdżyca: Według wyników badań opublikowanych przez British Medical Journal codzienne spożywanie jabłka przez osoby w wieku 50 lat może opóźnić lub zapobiec około 8500 zgonów z powodów sercowo-naczyniowych, takich jak zawały serca i udary mózgu. Z innego badania, przeprowadzonego w University of Oxford dowiemy się, że „jabłka poprawiają stan serca i naczyń krwionośnych w podobnym stopniu, co leki ‒ na przykład statyny ‒ jednak nie mają efektów ubocznych”.
Osteoporoza: zawartość w jabłku potasu pomaga zmniejszyć utratę wapnia we krwi, co z kolei przeciwdziała utracie wapnia w kościach. W związku z tym regularne spożywanie jabłek pomaga zachować gęstość kości a tym samym zapobiega osteoporozie.
Zaparcia: Spożywanie jabłek pobudza pracę jelit i łagodzi chroniczne zaparcia. Aby eliminować zaparcia, jabłko powinno być jedzone na surowo i ze skórą, natomiast w leczeniu biegunki najlepiej stosować je w postaci puree, czyli pieczone… Poza tym bez wyraźnych przyczyn chorobowych wskazane jest spożywanie jabłek ze skórą, ponieważ w skórce występuje większość flawonoidów. Picie soku z marchwi i jabłka to niezawodny środek na leczenie zaparć. Nie zaleca się jedzenia jabłek wieczorem; jabłka, podobnie jak inne owoce, powinny być spożywane w pierwszej połowie dnia.
Układ nerwowy: Jabłko ma właściwość obniżania uszkodzeń oksydacyjnych ośrodkowego układu nerwowego, co poprawia wydajność funkcji poznawczych.
Alergiczny nieżyt nosa: polifenole z jabłek zmniejszają objawy uciążliwego alergicznego nieżytu nosa.
Chroniczne zmęczenie: kwas jabłkowy w owocach pełni ważną funkcję ‒ przeciwdziałac sztywności mięśni, odwracając ich zmęczenie. Dlatego jabłko jest gwarantowanym, bezpiecznym sposobem kojącym objawy chronicznego zmęczenia w chorobach takich, jak fibromialgia.
Nowotwory: Naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego wykazują w swoich badaniach, że zawarte w jabłkach flawonoidy zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita. Chińscy badacze twierdzą, że oligosacharydy (które są obecne w owocach jabłoni) przyczyniają się do niszczenia komórek raka okrężnicy. Jabłka są także zalecane przy stłuszczeniu wątroby, jednak wówczas należy jeść owoc puree lub wybierać dobrej jakości syropy z jabłek.
Nadwaga: Pektyny zmniejszają głód i zapobiegają podjadaniu między posiłkami, co wpływa na utratę wagi, dlatego jabłka to także przyjaciel w walce z otyłością.
Sposoby spożywania jabłek ‒ syropy konopne z CBD
Jabłka można piec w piekarniku, spożywać w dżemach, puree, zmiksować, lub zamienić je w bogaty i pożywny sok. I to właśnie soki z jabłek ze względu na swoje liczne właściwości używane są przez wielu producentów suplementów diety do produkcji syropów, tak jak w przypadku syropów konopnych Bio firmy Carun. Sok jabłkowy służy w nich jako doskonała baza pod funkcjonalne syropy konopne z CBD.
W czterech wyjątkowych syropach konopnych znajdziesz wysokiej jakości sok jabłkowy BIO. Występują w nich wyłącznie cukry naturalne, uzyskane z owoców. Sam syrop ma aromat soczystych jabłek, który Cię zachwyci, a wysokiej jakości 10% olejek CBD pomoże w prawidłowym funkcjonowaniu Twojego systemu endokannabinoidowego!
Co to jest olejek CBD i system endokannabinoidowy
System endokannabinoidowy składa się z endokannabinoidów i ich receptorów. Są one obecne w ciałach wszystkich ssaków, od mózgu i innych narządów po gruczoły i komórki odpornościowe. Układ endokannabinoidowy funkcjonuje inaczej w różnych częściach ciała, ale jego celem jest homeostaza (równowaga wewnętrzna) . System endokannabinoidowy wydaje się być jednym z najbardziej ekscytującym układów w ciele człowieka. Został odkryty przypadkiem przy okazji badania wpływu marihuany na organizm. Z całą pewnością ten niezwykły system stabilizuje jego wewnętrzną równowagę. Układ endokannabinoidowy wziął swoją nazwę od rośliny konopi, która umożliwiła jego odkrycie.
Natomiast olej CBD jest rozwiązaniem dla świadomych ludzi który chcą wpłynąć na ten potężny system organizmu. Kannabidiol (CBD), to produkt z konopi siewnych, ekstrahowany z kwiatostanów ziela. W odróżnieniu do marihuany zawiera śladowe ilości THC, co oznacza, że nie odurza i nie uzależnia.
Olej z konopi CBD nie tylko działa immunologicznie, pobudzając naturalną odporność organizmu, ale również redukuje stany lękowe, ułatwia zasypianie, oczyszcza umysł, a to wszystko przy zachowaniu całkowitej trzeźwości umysłu, która sprzyja koncentracji. CBD z korzyścią i długofalowo potrafi pobudzać układ nerwowy i regenerować komórki nerwowe, niszczone chociażby w wyniku długotrwałego stresu, urazów głowy, czy bezsenności. Krople CBD są dobrym wsparciem dla każdego, kto często boryka się z przeziębieniem czy alergiami.
Korzystny efekt wynikające z działania składników produktu występuje w przypadku spożycia 20 ml syropu konopnego. Można go rozcieńczyć 200ml wody. Nie stosować u osób uczulonych na którykolwiek ze składników produktu.
magda 2 marca, 2022
te syropy to zarąbisty sposób na odporność. Miałam tak – przeziębienie raz w miesiącu, opryszczka raz na dwa-trzy miesiące, inne infekcje co jakiś czas, no generalnie masakra – średni oraz na dwa tygodnie coś mi dolegało. Od chyba grudnia, idąc za poleceniem kolegi z pracy, codziennie rano mężem stosujemy syrop konopny z rokitnikiem – łyżkę dziennie Odtąd ani raz mi nic nie dolegało, żadnej infekcji, żadnej opryszczki – nic. Czasem jak ktoś przyjdzie do pracy z grypą, to jedynie tego samego dnia łapie mnie na chwilę gorączka i ogólna słabość, ale przez noc przechodzi. Ale od grudnia zdarzyło mi się to chyba tylko dwa razy. Naprawdę polecam, żadnej chemii, sama natura 🙂 syropy też to rewelacyjny sposób na podniesienie odporności u dzieci kolega odaje swoim pociechą i sobie chwali ich moc !