Lato w pełni, a Ty nie masz pomysłu na obiad? Sprawdź 7 propozycji na pyszny obiad do 500 kcal i nie marnuj czasu na myślenie!
1. Fit burger
Do jego wykonania potrzebujesz:
- bułkę pełnoziarnistą
- 100g piersi z kurczaka
- łyżeczkę oliwy z oliwek
- kilka oliwek
- 20g mozzarelli light
- sałatę
- ketchup
- jogurt naturalny
- 3 plastrów pomidora
- 3 plastrów ogórka
- zioła prowansalskie, sól, pieprz
Całość jest niezwykle prosta w wykonaniu. Kurczaka opanieruj w ziołach, dodaj sól i pieprz. Następnie usmaż na łyżeczce oliwy z oliwek. Po zdjęciu kurczaka z patelni, bułkę przekrój na pół i lekko przysmaż od środka. Bułkę posmaruj ketchupem i jogurtem naturalnym, wewnątrz ułóż warzywa i kurczaka.
2. Ryż z pulpetami i warzywami
Przygotuj:
- 100g mięsa mielonego
- bulion
- torebkę ryżu jaśminowego
- pół główki brokuła
- oliwki
- pomidory koktajlowe
- sezam
- ulubione przyprawy, sól, pieprz
Ryż jaśminowy ugotuj w lekko osolonej wodzie. Mięso mielone dopraw solą, pieprzem i przyprawami, uformuj w kulki i ugotuj w bulionie. Brokuły możesz gotować bulionie lub wodzie. Pulpety i wszystkie warzywa wymieszaj z ryżem i posyp sezamem.
3. Żółte curry
Potrzebujesz:
- 1/2 cebuli
- ząbek czosnku
- ciecierzyca (1/2 puszki)
- mleko owsiane (szklanka 200 ml)
- 50g kaszy pęczak
- 1/2 cukinii
- przyprawa curry
- papryka wędzona
- sól, pieprz
Do warzyw dodaj przyprawy, zalej mlekiem i gotuj przez 20 minut. Następnie dodaj kaszę i gotuj razem z warzywami aż do jej ugotowania. Gotowe curry przełóż do miski.
Zobacz także:
Hit lata! 5 wyrafinowanych i niebanalnych przepisów na lody, które pokochała Nigella Lawson
4. Spaghetti z kalafiorem i kurczakiem
Potrzebujesz:
- 120g fileta z kurczaka
- 150 ml pomidorów w puszce
- 100g kalafiora
- garść oliwek
- ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- łyżeczka oliwy
- 40 g makaronu spaghetti
- płatki drożdżowe
- tymianek, rozmaryn, bazylia, sól, pieprz
Mięso z kurczaka zmiel, kalafior zetrzyj na tarce. W tym czasie makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie, dodaj kurczaka i kalafior, smaż do rumianości. Oliwki pokrój drobno, dodaj na patelnię. Następnie zalej pomidorami w puszce. Dodaj ugotowany makaron i kilka łyżek wody z makaronu. Ugotuj aż woda odparuje. Przełóż na talerz, posyp płatkami drożdżowymi do smaku.
5. Roladki z tortilli
Przygotuj:
- tortillę
- garść szpinaku
- ćwierć papryki żółtej
- dwie rzodkiewki
- kilka plastrów ogórka
- twarożek
- garść migdałów
- śliwka
- marchewka
Tortillę posmaruj twarożkiem, ułóż na niej szpinak, paprykę żółtą pokrojoną w paski, rzodkiewkę i ogórek w plastrach. Tortillę zwiń i pokrój w roladki. Obok na talerzu ułóż marchewkę pokrojoną w słupki, śliwkę i migdały.
6. Grillowane warzywa z serem feta
Potrzebujesz:
- 50g sera feta
- garść oliwek
- pomidorki koktajlowe (kilka sztuk)
- 1/2 cukinii
- marchewka
- 2 kromki chleba
- oliwa z oliwek (1 łyżka)
- migdały (garść)
- rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie, sól, pieprz
Cukinię i marchewkę pokrój w słupki. Warzywa dopraw przyprawami, pomijając jedynie sól. Dodaj do nich oliwę z oliwek. Warzywa połóż na papierze do pieczenia. Obok ułóż dwie kromki chleba, na środek połóż kostkę sera feta. Piecz w piekarniku do zrumieniena warzyw. Upieczone warzywa, chleb i fetę posól i przełóż na talerz.
7. Sałatka grecka
Przygotuj:
- garść pomidorów koktajlowych
- pół opakowania młodych liści
- 1/3 cebuli czerwonej
- 1/3 papryki żółtej
- garść czarnych oliwek
- 50g sera feta
- 1/2 puszki ciecierzycy
- ogórek gruntowy
- 1.5 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka melasy z granatu
- kromka chleba
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Warzywa drobno pokrój, wymieszaj z młodymi liśćmi, pokrojonym serem feta, oliwą i melasą z granatu. Dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj. Chleb przysmaż na patelni, połóż obok sałatki.
Sprawdź też:
9 przepisów na smaczną i zdrową dietę low fodmap