Monday, August 8, 2022
Home / Kuchnia  / 7 pomysłów na letni obiad do 500 kcal

7 pomysłów na letni obiad do 500 kcal

Którego z nich spróbujesz najpierw?

obiad do 500 kcal

Jesteś na diecie? A może brakuje ci pomysłów na obiad? / Shayda Torabi / Unsplash

Lato w pełni, a Ty nie masz pomysłu na obiad? Sprawdź 7 propozycji na pyszny obiad do 500 kcal i nie marnuj czasu na myślenie!

1. Fit burger

Do jego wykonania potrzebujesz:

  • bułkę pełnoziarnistą
  • 100g piersi z kurczaka
  • łyżeczkę oliwy z oliwek
  • kilka oliwek
  • 20g mozzarelli light
  • sałatę
  • ketchup
  • jogurt naturalny
  • 3 plastrów pomidora
  • 3 plastrów ogórka
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz

 

Całość jest niezwykle prosta w wykonaniu. Kurczaka opanieruj w ziołach, dodaj sól i pieprz. Następnie usmaż na łyżeczce oliwy z oliwek. Po zdjęciu kurczaka z patelni, bułkę przekrój na pół i lekko przysmaż od środka. Bułkę posmaruj ketchupem i jogurtem naturalnym, wewnątrz ułóż warzywa i kurczaka.

 

2. Ryż z pulpetami i warzywami

Przygotuj:

  • 100g mięsa mielonego
  • bulion
  • torebkę ryżu jaśminowego
  • pół główki brokuła
  • oliwki
  • pomidory koktajlowe
  • sezam
  • ulubione przyprawy, sól, pieprz

 

Ryż jaśminowy ugotuj w lekko osolonej wodzie. Mięso mielone dopraw solą, pieprzem i przyprawami, uformuj w kulki i ugotuj w bulionie. Brokuły możesz gotować bulionie lub wodzie. Pulpety i wszystkie warzywa wymieszaj z ryżem i posyp sezamem. 

 

3. Żółte curry

Potrzebujesz:

  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • ciecierzyca (1/2 puszki)
  • mleko owsiane (szklanka 200 ml)
  • 50g kaszy pęczak
  • 1/2 cukinii
  • przyprawa curry
  • papryka wędzona
  • sól, pieprz

 

Do warzyw dodaj przyprawy, zalej mlekiem i gotuj przez 20 minut. Następnie dodaj kaszę i gotuj razem z warzywami aż do jej ugotowania. Gotowe curry przełóż do miski.

 

Zobacz także: Hit lata! 5 wyrafinowanych i niebanalnych przepisów na lody, które pokochała Nigella Lawson

 

4. Spaghetti z kalafiorem i kurczakiem

Potrzebujesz:

  • 120g fileta z kurczaka
  • 150 ml pomidorów w puszce
  • 100g kalafiora
  • garść oliwek
  • ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • łyżeczka oliwy
  • 40 g makaronu spaghetti
  • płatki drożdżowe
  • tymianek, rozmaryn, bazylia, sól, pieprz

 

Mięso z kurczaka zmiel, kalafior zetrzyj na tarce. W tym czasie makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie, dodaj kurczaka i kalafior, smaż do rumianości. Oliwki pokrój drobno, dodaj na patelnię. Następnie zalej pomidorami w puszce. Dodaj ugotowany makaron i kilka łyżek wody z makaronu. Ugotuj aż woda odparuje. Przełóż na talerz, posyp płatkami drożdżowymi do smaku.

 

5. Roladki z tortilli

Przygotuj: 

  • tortillę
  • garść szpinaku
  • ćwierć papryki żółtej
  • dwie rzodkiewki
  • kilka plastrów ogórka
  • twarożek
  • garść migdałów
  • śliwka
  • marchewka

 

Tortillę posmaruj twarożkiem, ułóż na niej szpinak, paprykę żółtą pokrojoną w paski, rzodkiewkę i ogórek w plastrach. Tortillę zwiń i pokrój w roladki. Obok na talerzu ułóż merchewkę pokrojoną w słupki, śliwkę i migdały. 

 

6. Grillowane warzywa z serem feta

Potrzebujesz:

  • 50g sera feta
  • garść oliwek
  • pomidorki koktajlowe (kilka sztuk)
  • 1/2 cukinii
  • marchewka
  • 2 kromki chleba
  • oliwa z oliwek (1 łyżka)
  • migdały (garść)
  • rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie, sól, pieprz

 

Cukinię i marchewkę pokrój w słupki. Warzywa dopraw przyprawami, pomijając jedynie sól. Dodaj do nich oliwę z oliwek. Warzywa połóż na papierze do pieczenia. Obok ułóż dwie kromki chleba, na środek połóż kostkę sera feta. Piecz w piekarniku do zrumieniena warzyw. Upieczone warzywa, chleb i fetę  posól i przełóż na talerz.

 

7. Sałatka grecka

Przygotuj:

  • garść pomidorów koktajlowych
  • pół opakowania młodych liści
  • 1/3 cebuli czerwonej
  • 1/3 papryki żółtej
  • garść czarnych oliwek
  • 50g sera feta
  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • ogórek gruntowy
  • 1.5 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka melasy z granatu
  • kromka chleba
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

 

Warzywa drobno pokrój, wymieszaj z młodymi liśćmi, pokrojonym serem feta, oliwą i melasą z granatu. Dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj. Chleb przysmaż na patelni, połóż obok sałatki. 

 

 

Sprawdź też: PRZEPIS: Królicze ciasto

 

Dziennikarka z ambicjami, masą pozytywnej energii i tuzinem pomysłów. Interesuje się modą, psychologią i radiem. Prowadzi media społecznościowe. Otwarta na wszelkie nowości, nie boi się pająków, samotnych podróży ani ciekawych wyzwań.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ