5 wegańskich majonezów
Znudził ci się tradycyjny majonez? Poznaj 5 przepisów na jego roślinne wersje!
Szukasz alternatywy dla tradycyjnego majonezu? Nie lubisz jego smaku, który nieodzownie kojarzy ci się z niesmacznymi sałatkami? Przygotowanie własnego majonezu, bez użycia jajek, wcale nie jest trudne. Kto wie, może już nie wrócisz do tradycyjnej wersji?
1. Sojonez
Składniki:
-1 szklanka niesłodzonego mleka sojowego
-1/2 łyżeczki musztardy
-1 łyżka octu jabłkowego
-1/2 do 3/4 szklanki oleju
-1/2 łyżeczki soli (najlepiej kala namak- czarnej soli, dla jajecznego posmaku)
-1/2 łyżeczki pieprzu
-1 łyżeczka płatków drożdżowych
Wykonanie:
Mleko wraz z octem jabłkowym wlej do kielicha blendera. Dodaj musztardę, sól, pieprz, płatki drożdżowe i blenduj razem. Powoli dodawaj olej. Im więcej dodasz, tym masa będzie bardziej gęsta. Przelej do słoika i przechowuj w lodówce.
2. Majonez z aquafaby
Składniki:
-1/2 szklanki aquafaby, czyli wody z puszki lub gotowania ciecierzycy
-1 łyżka płatków drożdżowych
-2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny
-3/4 łyżeczki musztardy
-1/2 łyżeczki soli (zwykłej lub kala namak)
-1/2 łyżeczki soku z agawy lub innego, ulubionego słodzika
-1 i 1/2 do szklanki oleju roślinnego
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim kielichu blendera. Ubijamy aż do uzyskania piany, następnie dodajemy olej, który sprawi, że masa zgęstnieje. Gotowy majonez przelewamy do słoika i wstawiamy do lodówki, w której możemy przechowywać go 10 dni.
3. Majonez fasolowy
Składniki:
-puszka białej fasoli wraz z zalewą
-2-3 łyżeczki musztardy
-2 łyżki soku z cytryny
-4-5 łyżek oleju (najlepiej kukurydzianego)
-sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Fasolę odcedzamy i pozostawiamy zalewę. W kielichu blendera umieszczamy fasolę, połowę zalewy, musztardę, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Miksujemy składniki aż do uzyskania jednolitej masy, dodając olej, który ma zagęścić majonez. Jeśli uznamy, że konsystencja jest zbyt gęsta, dodajemy więcej zalewy. Jeśli jest za rzadka, dodajemy więcej fasoli lub ugotowanego ziemniaka. Gotowy majonez przelewamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki.
4. Majonez ze słonecznika
Składniki:
-1 szklanka ziaren słonecznika
-3/4 szklanki oleju
-1,5 łyżki octu jabłkowego
-3 łyżeczki cukru lub innego słodzika
-1 łyżeczka soli zwykłej albo namak
-5 łyżek gorącej wody
Wykonanie:
Słonecznik namaczamy przez kilka godzin w gorącej wodzie. Następnie wsypujemy do kielicha blendera i łączymy z resztą składników poza wodą. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy po łyżce gorącej wody, aż składniki dobrze się ze sobą połączą i powstanie zwarta masa. Dobrze by końcowy produkt nie był zbyt rzadki, gdyż to może spowodować, że po jakimś czasie majonez się rozwarstwi.
5. Majonez z kaszy jaglanej
Składniki:
-1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
-2 łyżki słonecznika
-2 łyżki soku z cytryny
-2 łyżki octu jabłkowego
-1 łyżeczka musztardy
-1 łyżka cukru lub słodzika
-kilka szczypt czarnej soli kala namak, dla dodania jajecznego posmaku
-3/4 szklanki oleju roślinnego
Wykonanie:
Wszystkie składniki poza olejem wkładamy do wysokiego naczynia blendera i miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodajemy olej, aż do uzyskania konsystencji majonezu. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Maria Pruszyńska