Friday, December 6, 2024
Home / PARTNER MK  / 5 sposobów na wsparcie mikrobiomu

5 sposobów na wsparcie mikrobiomu

Zbyt często zapominamy, że jedzenie jest nie tylko dla przyjemności

mikrobiom

fot. Danijela / Adobe Stock

Mikrobiom przewodu pokarmowego to wciąż niedoceniane wsparcie dla naszego organizmu. W jelitach znajdują się miliardy drobnoustrojów, z których jedne są obojętne dla naszego samopoczucia, inne mogą nam w niesprzyjających warunkach zaszkodzić, a jeszcze inne ciężko pracują dla naszego dobra. Te dobroczynne mikroorganizmy, nazywane bakteriami probiotycznymi, powinny stanowić większość mikrobiomu. Jak sprawić, by miały się dobrze, czyli jak wspierać dobroczynny mikrobiom jelitowy? Można zrobić to na kilka sposobów. Przedstawiamy pięć z nich

 

Mikrobiom człowieka a dieta

Dieta jest najważniejsza dla wsparcia mikrobiomu. Bakterie probiotyczne funkcjonują lepiej, gdy dostarczamy im „przyjaznych” dla nich pokarmów, zaś eliminujemy te, które im szkodzą. Mikrobiom człowieka nie będzie rozwijał się i pracował prawidłowo, jeśli w diecie przeważają produkty wysokoprzetworzone, fast foody i słodzone serki, jogurty oraz napoje. W ten sposób „karmimy” szkodliwe drobnoustroje, które również znajdują się w przewodzie pokarmowym, i równowaga mikrobiomu zostaje zachwiana.

Sposób 1: naturalne probiotyki

Mikrobiom jelitowy wspieramy włączając do diety naturalne probiotyki, czyli produkty zawierające żywe kultury dobroczynnych bakterii. Należą do nich kefir, jogurt, maślanka, zsiadłe mleko oraz kiszone warzywa (kapusta, ogórki) i kiszone owoce. Jedząc te produkty regularnie, najlepiej codziennie, wzmacniamy nasz dobroczynny mikrobiom.

Sposób 2: prebiotyki, czyli czym żywi się mikrobiom przewodu pokarmowego

Prebiotyki to węglowodany złożone, które nie są trawione w układzie pokarmowym i stanowią źródło energii dla dobroczynnych bakterii. Naturalne prebiotyki znajdziemy w warzywach (brokułach, cebuli, czosnku, ziemniakach) i owocach oraz kaszach i pełnoziarnistym pieczywie.

Sposób 3: wyeliminowanie węglowodanów prostych

Cukier to pożywka dla szkodliwych bakterii jelitowych. Jak zostało wspomniane, jedząc słodycze i dosładzane produkty możemy doprowadzić do zachwiania równowagi pomiędzy drobnoustrojami tworzącymi mikrobiom jelitowy. Pojawią się wówczas problemy z trawieniem i przemianą materii, pogorszy się kondycja cery, osłabiona będzie odporność i pojawi się gorsze samopoczucie. Mikrobiom człowieka (dobroczynne bakterie) to naturalna ochrona organizmu przed niekorzystnymi czynnikami, w tym wirusami i chorobotwórczymi bakteriami.

Sposób 4: zredukowanie stresu

Mikrobiom przewodu pokarmowego źle reaguje na stres. Dla własnego dobra powinniśmy nauczyć się technik redukowania stresu i unikać sytuacji go generujących. Pomoże medytacja, ale także zwykły spacer i aktywność fizyczna na świeżym powietrzu.

Sposób 5: suplementy diety

Mikrobiom można też wspierać suplementując probiotyki. Dobrym wyborem będzie np. Estabiom, preparat zawierający żywe kultury bakterii kwasu mlekowego, prebiotyki oraz witaminę D3 wspierającą pracę układu odpornościowego. Estabiom dostępny jest w wersji dla niemowląt, dla dzieci od 3. roku życia oraz dla przyszłych mam. Dostarcza odpowiednią dawkę łatwo przyswajalnych bakterii probiotycznych tworzących mikrobiom oraz substancje ułatwiające im zasiedlenie ścian jelit.

Materiał sponsorowany

TAGI
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ