Thursday, July 29, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / 5 prostych przekąsek na spotkania z przyjaciółmi

5 prostych przekąsek na spotkania z przyjaciółmi

Efektowne, a przede wszystkim bardzo proste w przygotowaniu przekąski, idealne na wieczór z przyjaciółmi. Pycha!

Bezglutenowe produkty wiodą teraz prym / fot. materiały prasowe

Spotkania ze znajomymi są okazją nie tylko do spędzenia wolnego czasu, ale również wspólnego posiłku. Zamiast niezdrowych przekąsek, warto zaserwować coś, czym pozytywnie zaskoczymy swoich gości, a i nasz organizm będzie nam wdzięczny.

Włoska sałatka z orzechami

Prosta i efektowna / fot. materiały prasowe

Prosta i efektowna / fot. materiały prasowe

Przygotowanie takiego dania jest bardzo proste, a z pewnością zachwyci ono naszych gości śródziemnomorską pozytywną aurą.

Składniki:
– 100 g orzechów włoskich
– Mix sałatkowy Italia z orzechami pinii HELIO
– po 150 g rukoli i sałaty lub ulubionego mixu sałat
– 100 g sera gorgonzola
– oliwa z oliwek

Umytą mieszankę sałatę układamy na półmisku. Na wierzchu układamy kawałki pokrojonego w kostkę sera oraz posypujemy bakaliami. W zależności od upodobań można dodać połówki pomidorów koktajlowych i doprawić pieprzem. Całość skropić oliwą.

Bakaliowe pralinki

Palce lizać! / fot. materiały prasowe

Palce lizać! / fot. materiały prasowe

To opcja dla osób gustujących w słodyczach – tym razem niebanalnych, bowiem zgodnych z panującą modą na domowe wypieki na bazie naturalnie słodkich bakalii.

Składniki:
– 100 g daktyli suszonych
– 100 g orzechów laskowych
– 5 łyżeczek masy orzechowej z kawałkami orzeszków HELIO
– wiórki kokosowe

Przygotowanie:
Daktyle moczymy w gorącej wodzie. Orzechy laskowe mielimy na mąkę. Dorzucamy daktyle (wcześniej odlewamy z nich wodę) i masę orzechową z kawałkami orzeszków. Wszystko razem rozdrabniamy, mieszamy (blendujemy/ miksujemy) i formujemy kulki. Uformowane kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych i wstawiamy na około godzinę do lodówki.

Koktajl marchewkowy z orzechami, rodzynkami i suszoną żurawiną

Porcja zdrowia / fot. materiały prasowe

Porcja zdrowia / fot. materiały prasowe

Taki koktajl jest zarówno zdrowy jak i bardzo sycący. Jeśli chcemy go posłodzić użyjmy do tego miodu.

Składniki:
– 2 marchewki
– 200 ml jogurtu naturalnego
– 20 g żurawiny suszonej HELIO Natura
– 20 g rodzynek
– 20 g orzechów włoskich
– cynamon

Marchewki obieramy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Utarte marchewki przekładamy do miksera (blendera) i zalewamy jogurtem. Dodajemy suszoną żurawinę (o obniżonej zawartości cukru i wzbogaconej błonnikiem) i cynamon do smaku i miksujemy. Przelewamy do szklanek, na wierzch układamy orzechy i dekorujemy rodzynkami..

Bezglutenowe Muffinki z orzechami

Muffinki podbiły wiele serc / fot. materiały prasowe

Muffinki podbiły wiele serc / fot. materiały prasowe

Niewielkie babeczki, które zdobywają nasze podniebienia można przygotować na wiele różnych sposobów. Do przygotowania proponowanych przez nas babeczek bezglutenowych potrzebnych będzie tylko sześć składników:

Składniki:
– 1 banan,
– 250g mąki owsianej lub kukurydzianej
– 1 jajko,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
– bezglutenowa masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO
– 20 g orzeszków ziemnych

Banana rozgniatamy lub blendujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i jajko. Wszystko mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia sprawdzamy ciasto wykałaczką – gdy patyczek będzie suchy, należy wyjąć babeczki z piekarnika. Na ostudzone babeczki nakładamy masę orzechową i dekorujemy orzeszkami ziemnymi.

Jeśli nie mamy czasu na pieczenie, możemy użyć gotowych babeczek kupionych w sklepie. Wówczas przygotowanie efektownego deseru zajmie nam nie więcej niż 3 minuty, co przyprawi o zdumienie nawet najbardziej niespodziewanych gości.

Ciasteczka bakaliowe

Bezglutenowe produkty wiodą teraz prym / fot. materiały prasowe

Bezglutenowe produkty wiodą teraz prym / fot. materiały prasowe

Słodkie i pyszne ciastka bez mąki i cukru? To naprawdę da się zrobić! Wystarczy trochę czasu i pomysłowości.

Składniki:
120 g suszonej żurawiny
100 g orzechów włoskich
100 g orzechów laskowych
70 g płatków migdałowych
150 g płatków owsianych
300 g Polewy i dekoracji mlecznej HELIO

Płatki owsiane mieszamy z pokrojonymi orzechami, żurawiną i płatkami migdałowymi. Polewę rozpuszczamy zgodnie z przepisem i mieszamy z pozostałymi składnikami. Powstałą masę formujemy w pożądany kształt ciasteczek i wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową. Odstawiamy na kilka minut, następnie blachę wkładamy do lodówki na około pół godziny.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach