4 przepisy na bazie herbaty: zaskakujące połączenia smaków
Herbata w roli, o jaką byś jej nie posądziła
Jeśli uwielbiasz pić herbatę, koniecznie musisz spróbować tych autorskich przepisów na bazie herbatki TEEKANNE. Te 4 propozycje to prawdziwy „game changer” smaku w Twojej kuchni!
1. Bezalkoholowy poncz
Składniki:
– 20 ml Amaretto bezalkoholowego
– 20 ml Contreau bezalkoholowego
– 20 ml rumu bezalkoholowego
– 2 pomarańcze
– 500 ml TEEKANNE „Winter Time”
– 500 ml bezalkoholowego czerwonego wina
– 3 łyżki cukru.
Przygotowanie:
Podgrzej herbatkę z cukrem oraz skórką pomarańczową i odstaw na 30 minut. Odcedź i ponownie podgrzej z czerwonym winem, nie gotuj. Dodaj bezalkoholowe likiery i bezalkoholowy rum do smaku. Udekoruj w szklance całymi plasterkami pomarańczy i laskami cynamonu.
2. Imbirowa polewa
Składniki:
– 6 średniej wielkości pączki typu donut (lub 18 małych)
– 50 ml wody
– 1 torebka herbatki TEEKANNE „Ginger & Orange”
– 130 g cukru pudru przesianego przez sito
– 25 ml tłustego mleka w temperaturze pokojowej
– Dodatek: kawałki pokrojonej pomarańczy do ozdoby.
Przygotowanie:
Do zagotowanej wody dodaj torebkę herbatki i odstaw na 5-8 minut do czasu zaparzenia. Wymieszaj cukier puder, mleko oraz herbatkę – jeśli konsystencja jest zbyt płynna, dodaj więcej cukru. Zanurz górną część pączka w powstałej masie, a następnie odstaw do lodówki, do czasu zastygnięcia.
3. Orzeźwiająca lemoniada
Składniki:
– 12 torebek TEEKANNE „Green Tea Pomegranate”
– 1,25 l wrzątku
– 2 łyżki miodu
– 1 pomarańcza, drobno pokrojona
– 750 ml soku z owocu granatu
– kostki lodu do podania.
Przygotowanie:
Odetnij papierowe etykiety z torebek herbat. Torebki umieść w dużym żaroodpornym naczyniu i zalej je wrzącą wodą. Pozostaw do zaparzenia na 8 minut. Wyjmij torebki herbaty z naparu, wyciśnij i wyrzuć. Mieszaj, aż miód się rozpuści. Przelej lemoniadę do dzbanka. Dodaj plasterki pomarańczy oraz sok z granatu. Wstaw do zamrażarki, do schłodzenia na ok. 30 minut. Podawaj z kostkami lodu.
4. Koktajl Borówka
Składniki:
– 1/2 banana
– Miód
– TEEKANNE „Borówka”
– 1 i ½ szklanki borówek
– 3/4 szklanki waniliowego mleka sojowego.
Przygotowanie:
Zaparz TEEKANNE „Borówka” w dzbanku. Dodaj miód i wymieszaj, a następnie poczekaj, aż napar wystygnie. Zblenduj dokładnie borówki, banana oraz mleko, dodaj zaparzoną herbatkę z miodem i ponownie zmiksuj. Nalej koktajl do pucharków, ozdób kilkoma borówkami i gotowe!