Tuesday, September 21, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / 3 przepisy z darami lata

3 przepisy z darami lata

Proste w przygotowaniu, przepyszne i zarezerwowane tylko na wakacyjne dni!

kuchnia przepisy winiary dary lata maliny

Słodkie dary lata - korzystaj, póki czas! / fot. materiały prasowe

Jeden zielony dar lata dostarcza dużo białka i kwasu foliowego, chociaż w starożytnym Egipcie był uważany za… pokarm umarłych. Pozostałe dwa dary lata to słodycz w odcieniach czerwieni, bez których latem nie mogą obyć się najwspanialsze wypieki, serniki na zimno, ale też… wytrawne dania z pieczonymi mięsami na wyjątkowe okazje

Mowa o uniwersalnym bobie, słodkich malinach i zachwycających czereśniach, które podbijają nasze podniebienia latem. Poznaj 3 pomysły na dary lata: na sycący obiad z wartościowym bobem, rozpływający się w ustach deser z malinami i wytworne danie z kurczakiem spowitym sosem czereśniowym.

Przepis na proste kaszotto z bobem

Przepis na kaszę z bobem nie zawiera mięsa, ale jeżeli masz ochotę, możesz dodać do niego pierś z kurczaka.

Kasza pęczak nasączona wytrawnym białym winem lub cydrem i bulionem, podawana z duszonymi warzywami, posypana ziołami i udekorowana twarożkiem lub pokruszonym kozim serem… Na samo wyobrażenie tego dania trudno nie poczuć uczucia głodu.

Bób do kaszotto (ok. 250 g) możemy wrzucić do osolonego wrzątku i gotować od 15 do 30 minut (w zależności od dojrzałości bobu), ale też ugotować na parze, nawet jeśli niemamy parowaru. To proste – bób wrzucamy na durszlak, który stawiamy na garnku z gotującą się wodą, i zakrywamy przykrywką. Mieszamy od czasu do czasu i gotujemy bób na parze do miękkości.

Składniki do kaszotto z bobem:

 

  • 400 g ugotowanego bobu,
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak,
  • 1/3 szklanki białego wina wytrawnego,
  • szklanka bulionu,
  • 1 czerwona cebula,
  • kilka suszonych pomidorów w oleju,
  • 1 cukinia,
  • 1 łyżka oliwy,
  • kilka pieczarek,
  • ulubione zioła,
  • twarożek lub ser kozi.

 

Cebulę i suszone pomidory kroimy w kosteczkę, a następnie podsmażamy razem na oliwie na patelni. Wrzucamy na nią kaszę pęczak, wlewamy wino i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Następnie dolewamy gorący (!) bulion i gotujemy całość przez kwadrans, aż kasza wchłonie płyn.

Do kaszy wrzucamy obraną i pokrojoną w cienkie plasterki cukinię oraz obrane i pokrojone pieczarki. Przyprawiamy ulubionymi ziołami. Dusimy całość pod przykryciem przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na sam koniec dodajemy ugotowany wcześniej bób, mieszamy… i po chwili wykładamy kaszotto na talerze. Posypujemy ziołami i twarożkiem lub kozim serem.

Przepis na przepyszny deser z malinami… w słoiczku

Cudne malinki w moment znikają z małych koszyczków. Są tak dobre, że możemy je jeść garściami, jednak zawsze staramy się zostawić porcję na letni deser z malinami. Idealny na podwieczorek – orzeźwiający, nieco chłodzący, w sam raz do delektowania się słodkimi owocami i zachwycania się formą podania.

Deser z malinami możemy podawać zarówno w małych słoiczkach, jak i pucharkach. Do przygotowania 5 porcji potrzebujemy:

 

  • 50 g masła,
  • 100 g biszkoptów,
  • 2 opakowań galaretki,
  • malin,
  • żelatyny,
  • 400 g sera twarogowego mielonego,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • 2 białek,
  • 1/2 szklanki cukru pudru.

 

Biszkopty rozdrabniamy i blendujemy z roztopionym masłem. Wkładamy do pucharków lub słoiczków, ugniatamy na dnie widelcem i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Jedno opakowanie galaretki rozpuszczamy w 1/2 szklance żelatyny i zostawiamy do ostygnięcia.

Następnie przygotowujemy masę serową. Ser – opcjonalnie – ucieramy z cukrem pudrem. Ubijamy na sztywno białka i śmietankę (oddzielnie), następnie łączymy z nimi ser, delikatnie mieszając, dodając także galaretkę z żelatyną. Dodajemy porcje masy serowej do słoiczków z biszkoptowym spodem i ponownie zostawiamy do zastygnięcia.

Przygotowujemy drugą galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodajemy do niej owoce i zostawiamy do ostygnięcia. Gęstniejącą galaretkę wykładamy na masę serową. Możemy jeszcze chwilę schłodzić deserki – i jemy!

Przepis na pysznego kurczaka z czereśniami

Soczyste, delikatne mięso kurczaka w sosie pieczeniowym z posmakiem słodkich czereśni i rozpływającymi się w ustach owocami… Pycha! Aby zaserwować wyjątkowy obiad dla całej rodziny, przygotuj:

 

  • 4 udka z kurczaka,
  • 1 cebulę,
  • oliwę z oliwek,
  • 300 g czereśni,
  • ulubione zioła do smaku,
  • sos pieczeniowy.

 

Udka z kurczaka umyj i posyp równomiernie ulubionymi przyprawami. Podsmaż je na rumiano na oliwie, dodaj posiekaną cebulę i doprowadź do jej zeszklenia. Podlej całość szklanką wody i duś pod przykrywką do miękkości mięsa.

Czereśnie umyj i usuń z nich pestki. Dorzuć je do mięsa i duś jeszcze przez maksymalnie 10 minut. Dodaj do całości sos pieczeniowy.

Kurczaka z czereśniami możesz podawać z ryżem i surówką.

Smacznego lata!

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach