3 przepisy z darami lata
Proste w przygotowaniu, przepyszne i zarezerwowane tylko na wakacyjne dni!
Jeden zielony dar lata dostarcza dużo białka i kwasu foliowego, chociaż w starożytnym Egipcie był uważany za… pokarm umarłych. Pozostałe dwa dary lata to słodycz w odcieniach czerwieni, bez których latem nie mogą obyć się najwspanialsze wypieki, serniki na zimno, ale też… wytrawne dania z pieczonymi mięsami na wyjątkowe okazje
Mowa o uniwersalnym bobie, słodkich malinach i zachwycających czereśniach, które podbijają nasze podniebienia latem. Poznaj 3 pomysły na dary lata: na sycący obiad z wartościowym bobem, rozpływający się w ustach deser z malinami i wytworne danie z kurczakiem spowitym sosem czereśniowym.
Przepis na proste kaszotto z bobem
Przepis na kaszę z bobem nie zawiera mięsa, ale jeżeli masz ochotę, możesz dodać do niego pierś z kurczaka.
Kasza pęczak nasączona wytrawnym białym winem lub cydrem i bulionem, podawana z duszonymi warzywami, posypana ziołami i udekorowana twarożkiem lub pokruszonym kozim serem… Na samo wyobrażenie tego dania trudno nie poczuć uczucia głodu.
Bób do kaszotto (ok. 250 g) możemy wrzucić do osolonego wrzątku i gotować od 15 do 30 minut (w zależności od dojrzałości bobu), ale też ugotować na parze, nawet jeśli niemamy parowaru. To proste – bób wrzucamy na durszlak, który stawiamy na garnku z gotującą się wodą, i zakrywamy przykrywką. Mieszamy od czasu do czasu i gotujemy bób na parze do miękkości.
Składniki do kaszotto z bobem:
- 400 g ugotowanego bobu,
- 1/2 szklanki kaszy pęczak,
- 1/3 szklanki białego wina wytrawnego,
- szklanka bulionu,
- 1 czerwona cebula,
- kilka suszonych pomidorów w oleju,
- 1 cukinia,
- 1 łyżka oliwy,
- kilka pieczarek,
- ulubione zioła,
- twarożek lub ser kozi.
Cebulę i suszone pomidory kroimy w kosteczkę, a następnie podsmażamy razem na oliwie na patelni. Wrzucamy na nią kaszę pęczak, wlewamy wino i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Następnie dolewamy gorący (!) bulion i gotujemy całość przez kwadrans, aż kasza wchłonie płyn.
Do kaszy wrzucamy obraną i pokrojoną w cienkie plasterki cukinię oraz obrane i pokrojone pieczarki. Przyprawiamy ulubionymi ziołami. Dusimy całość pod przykryciem przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na sam koniec dodajemy ugotowany wcześniej bób, mieszamy… i po chwili wykładamy kaszotto na talerze. Posypujemy ziołami i twarożkiem lub kozim serem.
Przepis na przepyszny deser z malinami… w słoiczku
Cudne malinki w moment znikają z małych koszyczków. Są tak dobre, że możemy je jeść garściami, jednak zawsze staramy się zostawić porcję na letni deser z malinami. Idealny na podwieczorek – orzeźwiający, nieco chłodzący, w sam raz do delektowania się słodkimi owocami i zachwycania się formą podania.
Deser z malinami możemy podawać zarówno w małych słoiczkach, jak i pucharkach. Do przygotowania 5 porcji potrzebujemy:
- 50 g masła,
- 100 g biszkoptów,
- 2 opakowań galaretki,
- malin,
- żelatyny,
- 400 g sera twarogowego mielonego,
- 150 ml śmietanki 30%,
- 2 białek,
- 1/2 szklanki cukru pudru.
Biszkopty rozdrabniamy i blendujemy z roztopionym masłem. Wkładamy do pucharków lub słoiczków, ugniatamy na dnie widelcem i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Jedno opakowanie galaretki rozpuszczamy w 1/2 szklance żelatyny i zostawiamy do ostygnięcia.
Następnie przygotowujemy masę serową. Ser – opcjonalnie – ucieramy z cukrem pudrem. Ubijamy na sztywno białka i śmietankę (oddzielnie), następnie łączymy z nimi ser, delikatnie mieszając, dodając także galaretkę z żelatyną. Dodajemy porcje masy serowej do słoiczków z biszkoptowym spodem i ponownie zostawiamy do zastygnięcia.
Przygotowujemy drugą galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodajemy do niej owoce i zostawiamy do ostygnięcia. Gęstniejącą galaretkę wykładamy na masę serową. Możemy jeszcze chwilę schłodzić deserki – i jemy!
Przepis na pysznego kurczaka z czereśniami
Soczyste, delikatne mięso kurczaka w sosie pieczeniowym z posmakiem słodkich czereśni i rozpływającymi się w ustach owocami… Pycha! Aby zaserwować wyjątkowy obiad dla całej rodziny, przygotuj:
- 4 udka z kurczaka,
- 1 cebulę,
- oliwę z oliwek,
- 300 g czereśni,
- ulubione zioła do smaku,
- sos pieczeniowy.
Udka z kurczaka umyj i posyp równomiernie ulubionymi przyprawami. Podsmaż je na rumiano na oliwie, dodaj posiekaną cebulę i doprowadź do jej zeszklenia. Podlej całość szklanką wody i duś pod przykrywką do miękkości mięsa.
Czereśnie umyj i usuń z nich pestki. Dorzuć je do mięsa i duś jeszcze przez maksymalnie 10 minut. Dodaj do całości sos pieczeniowy.
Kurczaka z czereśniami możesz podawać z ryżem i surówką.
Smacznego lata!