
Walory estetyczne i smakowe zielonego koktajlu, zostaną doskonale wyeksponowane w szklance z szerokim, zwężającym się ku górze dnem / fot. Krosno Glass
Witaminy i cenne minerały powinny znaleźć się w każdej, prawidłowo zbilansowanej diecie. Dostarczenie ich organizmowi jest bardzo ważne, pozwala uniknąć wielu chorób i poprawić odporność. Wiosną, kiedy dostępność świeżych warzyw i owoców wzrasta, cenne witaminy można kosztować w formie smacznych koktajli i smoothie. Jak je przygotować, żeby dobrze smakowały i wspaniale się prezentowały? Podpowiadamy!
Przepisów na koktajle owocowe, warzywne, zielone czy odchudzające jest całe mnóstwo. Wybraliśmy trzy, które swoim wyjątkowym smakiem i nieoczywistym doborem składników powinny wszystkich zachęcić do spróbowania.
1. Koktajl ze szpinaku z gruszkami
Składniki
- 3 średniej wielkości gruszki,
- szklanka posiekanego szpinaku w liściach,
- banan, mleko migdałowe,
- cynamon i kardamon do smaku
Przepis
Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć i zmiksować na gładki koktajl. Jeśli napój ma być gęsty, należy dodać mniej mleka migdałowego, jeśli rzadki – odwrotnie. Po przelaniu do szklanki, koktajl ze szpinaku można udekorować, posypując go po wierzchu cynamonem.
Propozycja podania: niska szklanka w nowoczesnym kształcie
Walory estetyczne i smakowe zielonego koktajlu, zostaną doskonale wyeksponowane w szklance z szerokim, zwężającym się ku górze dnem. To minimalistyczne w formie szkło świetnie prezentuje się zarówno w klasycznych, jak i nowoczesnych wnętrzach.
2. Smoothie z mango i pomarańczy

Poznaj przepisy na wiosenne koktajle i smoothies / fot. Krosno Glass
Składniki
- pół mango,
- pomarańcza,
- banan,
- łyżka soku z cytryny,
- woda lub kostki lodu (opcjonalnie)
Przepis
Owoce należy pokroić na małe kawałki i wrzucić do blendera. Następnie, trzeba dodać sok z cytryny i całość dokładnie zmiksować. Wedle własnych preferencji, do smoothie można dolać wody lub podawać z kostkami lodu.
Propozycja podania: wytwornie zdobiona, wysoka szklanka
Owocowe smoothie można zaserwować w szklance o klasycznym, cylindrycznym kształcie, z bezbarwnym ornamentem w górnej części. Krystaliczne szkło, świetnie wyeksponuje zawartość, a dodatkowo, jest bardzo trwałe.
3. Koktajl marchewkowo-pomarańczowy
Składniki
- 2 marchewki,
- pomarańcza,
- mango,
- banan,
- kostki lodu
Przepis
Z marchewek, przy użyciu sokowirówki, należy wycisnąć sok. Następnie, korzystając z wyciskarki do cytrusów, trzeba wycisnąć sok z pomarańczy. Kolejny krok to połączenie soków z kawałkami mango i banana w taki sposób, by uzyskać jednolitą masę. Przed podaniem, w szklance można umieścić kostki lodu.
Propozycja podania: wysoka szklanka do napojów
Wysoka szklanka o kwadratowym dnie, dostępna w tym sklepie: https://sklep.krosno.com.pl/19-szklanki-do-drinkow, doskonale sprawdzi się do serwowania koktajli owocowych. Grube szkło, z którego została wykonana, gładkie ranty i stabilne dno, bez wątpienia docenią miłośnicy niebanalnych form.
sikis izle 15 stycznia, 2020
… [Trackback]
[…] Read More to that Topic: miastokobiet.pl/3-pomysly-na-wiosenne-koktajle-i-smoothie/ […]