Home / Styl życia  / Kuchnia  / 3 pomysły na wiosenne koktajle i smoothie

3 pomysły na wiosenne koktajle i smoothie

Najlepiej smakują, gdy są pięknie podane

wiosenne koktajle i smothie

Walory estetyczne i smakowe zielonego koktajlu, zostaną doskonale wyeksponowane w szklance z szerokim, zwężającym się ku górze dnem / fot. Krosno Glass

Witaminy i cenne minerały powinny znaleźć się w każdej, prawidłowo zbilansowanej diecie. Dostarczenie ich organizmowi jest bardzo ważne, pozwala uniknąć wielu chorób i poprawić odporność. Wiosną, kiedy dostępność świeżych warzyw i owoców wzrasta, cenne witaminy można kosztować w formie smacznych koktajli i smoothie. Jak je przygotować, żeby dobrze smakowały i wspaniale się prezentowały? Podpowiadamy!

Przepisów na koktajle owocowe, warzywne, zielone czy odchudzające jest całe mnóstwo. Wybraliśmy trzy, które swoim wyjątkowym smakiem i nieoczywistym doborem składników powinny wszystkich zachęcić do spróbowania.

1. Koktajl ze szpinaku z gruszkami

Składniki

  • 3 średniej wielkości gruszki,
  • szklanka posiekanego szpinaku w liściach,
  • banan, mleko migdałowe,
  • cynamon i kardamon do smaku

Przepis

Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć i zmiksować na gładki koktajl. Jeśli napój ma być gęsty, należy dodać mniej mleka migdałowego, jeśli rzadki – odwrotnie. Po przelaniu do szklanki, koktajl ze szpinaku można udekorować, posypując go po wierzchu cynamonem.
Propozycja podania: niska szklanka w nowoczesnym kształcie
Walory estetyczne i smakowe zielonego koktajlu, zostaną doskonale wyeksponowane w szklance z szerokim, zwężającym się ku górze dnem. To minimalistyczne w formie szkło świetnie prezentuje się zarówno w klasycznych, jak i nowoczesnych wnętrzach.

2. Smoothie z mango i pomarańczy

Poznaj przepisy na wiosenne koktajle i smoothies

Poznaj przepisy na wiosenne koktajle i smoothies / fot. Krosno Glass

Składniki

  • pół mango,
  • pomarańcza,
  • banan,
  • łyżka soku z cytryny,
  • woda lub kostki lodu (opcjonalnie)

Przepis

Owoce należy pokroić na małe kawałki i wrzucić do blendera. Następnie, trzeba dodać sok z cytryny i całość dokładnie zmiksować. Wedle własnych preferencji, do smoothie można dolać wody lub podawać z kostkami lodu.
Propozycja podania: wytwornie zdobiona, wysoka szklanka
Owocowe smoothie można zaserwować w szklance o klasycznym, cylindrycznym kształcie, z bezbarwnym ornamentem w górnej części. Krystaliczne szkło, świetnie wyeksponuje zawartość, a dodatkowo, jest bardzo trwałe.

 

3. Koktajl marchewkowo-pomarańczowy

Składniki

  • 2 marchewki,
  • pomarańcza,
  • mango,
  • banan,
  • kostki lodu

Przepis

Z marchewek, przy użyciu sokowirówki, należy wycisnąć sok. Następnie, korzystając z wyciskarki do cytrusów, trzeba wycisnąć sok z pomarańczy. Kolejny krok to połączenie soków z kawałkami mango i banana w taki sposób, by uzyskać jednolitą masę. Przed podaniem, w szklance można umieścić kostki lodu.
Propozycja podania: wysoka szklanka do napojów
Wysoka szklanka o kwadratowym dnie, dostępna w tym sklepie: https://sklep.krosno.com.pl/19-szklanki-do-drinkow, doskonale sprawdzi się do serwowania koktajli owocowych. Grube szkło, z którego została wykonana, gładkie ranty i stabilne dno, bez wątpienia docenią miłośnicy niebanalnych form.

źródło: materiał Partnera MK
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Czemu pytam?

Chcę być informowany/a o odpowiedziach