Saturday, September 18, 2021
Home / Ludzie  / Gwiazdy  / 3 najlepsze przepisy na Wielkanoc od Ani Starmach

3 najlepsze przepisy na Wielkanoc od Ani Starmach

Tylko sprawdzone przepisy na Wielkanoc od najlepiej gotuj膮cej krakuski

wielkanocne przepisy Ani Starmach

Ania Starmach / fot. Purella Superfoods

Wielkanoc to te偶 pow贸d by m贸c poszale膰 w kuchni. Ania Starmach, jurorka MasterChefa kusi na swoim blogu i Instagramie obrazkami puszystych sernik贸w, babek cytrynowych, po kt贸rych skapuje s艂odki lukier czy tradycyjnymi przepisami na zup臋 chrzanow膮, kaczk臋  z jab艂kami i farszowane jajka. Wypr贸buj pomys艂y najlepiej gotuj膮cej krakowianki na najbardziej popularne wielkanocne przepisy!

 

Zupa chrzanowa Ani Starmach

 
POTRZEBUJESZ

  • 2 pory
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 ma艂e ziemniaki
  • 2 cebule
  • 0.5 selera
  • 2l wody
  • 200ml s虂mietanki kremo虂wki
  • 200g we台dzonego boczku
  • 1 艂yz虈eczka majeranku
  • 1 za台bek czosnku
  • 1 lis虂c虂 laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 4 艂yz虈ki tartego chrzanu
  • so虂l, pieprz

DO DEKORACJI

  • jajka ugotowane na twardo

PRZYGOTOWANIE

1. Boczek pokro虂j w drobna台 kostke台 (ewentualnie w paseczki), wrzuc虂 na rozgrzana台 patelnie台 i smaz虈 przez kilka minut, az虈 z mie台sa wytopi sie台 cze台s虂c虂 t艂uszczu i stanie sie台 chrupia台ce. Wtedy s虂cia台gnij je z patelni (pozostawiaja台c na niej wytopiony t艂uszcz).
2. Warzywa obierz i drobno pokro虂j, przysmaz虈 na patelni, na kto虂rej smaz虈y艂 sie台 boczek.
3. Po kilku minutach prze艂o虂z虈 pokrojona台 pietruszke台, por, seler i cebule台 do garnka. Zalej je woda台, dodaj majeranek, lis虂c虂 laurowy, ziele angielskie i pieprz.
4. Gotuj przez oko艂o 30-40 minut, az虈 warzywa zmie台kna台.
5. Wtedy wycia台gnij ziele angielskie i lis虂cie laurowe, dodaj obrane i pokrojone w kostke台 ziemniaki.
6. Gotuj oko艂o 20 minut, po czym zmiksuj zupe台 blenderem.
7. Do zupy dodaj s虂mietanke台 i chrzan, wymieszaj i ponownie zmiksuj, zagotuj i dopraw do smaku.
8. Zupe台 podawaj z kawa艂kami boczku i ewentualnie z jajkiem na twardo.

Sernik z 3 sk艂adnik贸w Ani Starmach

POTRZEBUJESZ

  • 4 jajka
  • 160g bia艂ej czekolady
  • 160g serka kremowego (typu Philadelphia)

Dodatkowo

  • 1 szklanka gor膮cej wody
  • mas艂o do wysmarowania formy
  • cukier puder do posypania
  • ulubione owoce do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni.
2. Dno i boki formy o 艣rednicy 18 cm wysmaruj mas艂em, brzegi wy艂贸偶 papierem do pieczenia (wytnij pasek i przyklej go do wysmarowanej mas艂em obr臋czy).
3. Czekolad臋 po艂am na kawa艂ki, w艂贸偶 do miski, a misk臋 umie艣膰 nad garnkiem z gotuj膮c膮 si臋 wod膮 (w tak zwanej k膮pieli wodnej).
4. Rozpuszczon膮 czekolad臋 ostud藕 (nie powinna parzy膰 w palce).
5. Delikatnie wymieszaj czekolad臋 z serkiem.
6. 呕贸艂tka oddziel od bia艂ek.
7. Dodaj 偶贸艂tka do masy serowo-czekoladowej, wymieszaj r贸zg膮.
8. Bia艂ka ubij na sztywn膮 pian臋. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.
9. Ciasto przelej do formy. Form臋 prze艂贸偶 na blach臋 do pieczenia.
10. Na blach臋 wylej szklank臋 gor膮cej wody.
11. Piecz 15 minut w 170 stopniach, nast臋pnie zmniejsz do 160 stopni i piecz 20 minut. po tym
czasie wy艂膮cz piekarnik i pozostaw ciasto w 艣rodku jeszcze 20 minut.
12. Wyci膮gnij z piekarnika i ostud藕 ca艂kowicie.
13. Podawaj z cukrem pudrem i ulubionymi owocami.

 

Cytrynowiec Ani Starmach

 
POTRZEBUJESZ

CIASTO

  • 200g m膮ki
  • 200g roztopionego mas艂a
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • 1 艂y偶ka soku z cytryny
  • sk贸rka otarta z 1 cytryny

LUKIER

  • 100g cukru pudru
  • 2 艂y偶ki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

1. Jajka utrzyj z cukrem, najlepiej przy u偶yciu miksera/robota kuchennego.
2. Do masy jajecznej dodaj reszt臋 sk艂adnik贸w, wymieszaj/miksuj przez kilka minut.
3. Mas臋 prze艂贸偶 do ma艂ej tortownicy wy艂o偶onej papierem do pieczenia (u mnie 22cm, im wi臋ksza tortownica tym ni偶sze b臋dzie ciasto).
4. Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni, program 鈥瀏贸ra d贸艂鈥, bez termoobiegu.
5. Sprawd藕 czy ciasto jest gotowe metod膮 鈥瀗a patyczek鈥.
6. Wszystkie sk艂adniki na lukier wymieszaj.
7. Upieczone ciasto cytrynowe lekko ostud藕, wyjmij z formy i polej lukrem. Smacznego!

 

Wi臋cej sprawdzonych przepis贸w znajdziesz na blogu Ani Starmach www.aniastarmach.pl i na Instagramie pod hashtagiem #WielkanoczAnia 

 

Zobacz te偶: Sprawdzone przepisy na 艣wi膮teczne s艂odko艣ci

Dziennikarka, kt贸ra nie boi si臋 stawiania prostych pyta艅, w nadziei na us艂yszenie nieoczywistych odpowiedzi. Prowadzi portal i media spo艂eczno艣ciowe MK, koordynuje spotkania Klubu Miasta Kobiet, odpowiada za patronaty medialne, prowadzi kursy webwritingu. Propagatorka tworzenia i stosowania 偶e艅skich derywat贸w zawod贸w.

Oce艅 artyku艂
5 komentarzy
  • Avatar
    khuy岷縩 m茫i casino 9 kwietnia, 2020

    Wi臋cej sprawdzonych przepis贸w znajdziesz na blogu Ani Starmach

  • Avatar
    PrzeSmacznie 21 kwietnia, 2020

    Uwielbiam Ani臋. Jej przepisy s膮 cudowne!

  • Avatar
    casinority pl 22 kwietnia, 2020

    Wi臋cej sprawdzonych przepis贸w znajdziesz na blogu Ani Starmach

  • Avatar
    khuy岷縩 m茫i casino 28 kwietnia, 2020

    Wszystkie sk艂adniki na lukier wymieszaj.

  • Avatar
    mapquest driving directions 28 kwietnia, 2020

    The cakes to prepare for Easter are beautiful and look delicious. I really want to enjoy it.

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chc臋 by膰 informowany/a o odpowiedziach