Home / Ludzie  / Gwiazdy  / 3 najlepsze przepisy na Wielkanoc od Ani Starmach

3 najlepsze przepisy na Wielkanoc od Ani Starmach

Tylko sprawdzone przepisy na Wielkanoc od najlepiej gotującej krakuski

wielkanocne przepisy Ani Starmach

Ania Starmach / fot. Purella Superfoods

Tegoroczna Wielkanoc będzie inna niż wszystkie, ale to nie powód by nie móc poszaleć w kuchni. Ania Starmach, jurorka MasterChefa kusi na swoim blogu i Instagramie obrazkami puszystych serników, babek, po których skapuje słodki lukier czy tradycyjnymi przepisami na zupę chrzanową, kaczkę  z jabłkami i farszowane jajka. Wypróbuj pomysły najlepiej gotującej krakowianki na najbardziej popularne wielkanocne przepisy według Ani Starmach!

 

Zupa chrzanowa Ani Starmach

 
POTRZEBUJESZ

  • 2 pory
  • 2 korzenie pietruszki 2 małe ziemniaki
  • 2 cebule
  • 0.5 selera 2l wody
  • 200ml śmietanki kremówki 200g wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka majeranku 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu 4 łyżki tartego chrzanu
  • sól, pieprz

DO DEKORACJI

  • jajka ugotowane na twardo

PRZYGOTOWANIE

1. Boczek pokrój w drobną kostkę (ewentualnie w paseczki), wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż przez kilka minut, aż z mięsa wytopi się część tłuszczu i stanie się chrupiące. Wtedy ściągnij je z patelni (pozostawiając na niej wytopiony tłuszcz).
2. Warzywa obierz i drobno pokrój, przysmaż na patelni, na której smażył się boczek.
3. Po kilku minutach przełóż pokrojoną pietruszkę, por, seler i cebulę do garnka. Zalej je wodą, dodaj majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
4. Gotuj przez około 30-40 minut, aż warzywa zmiękną.
5. Wtedy wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
6. Gotuj około 20 minut, po czym zmiksuj zupę blenderem.
7. Do zupy dodaj śmietankę i chrzan, wymieszaj i ponownie zmiksuj, zagotuj i dopraw do smaku.
8. Zupę podawaj z kawałkami boczku i ewentualnie z jajkiem na twardo.

Sernik z 3 składników Ani Starmach

View this post on Instagram

Kolejny przepis na #WielkanoczAnią 🐣🐥🐣🐥 Bardzo prosty i bardzo smaczny SERNIK Z 3 SKŁADNIKÓW 🧡 Jajka + biała czekolada + kremowy serek. Tak niewiele trzeba by upiec coś pysznego 😋😋 Puszysty i delikatny, robi się go BŁYSKAWICZNIE. Przepis na mojej stronie aniastarmach.pl, wrzuciłam go też do bio! ⁣@ania_starmach ⁣ U kogo sernik obowiązkowo na Wielkanoc? 🐰🐇☀️⁣ ⁣ #sernik #pychotka #ciasto #ciacho #deser #wypiekidomowe #cospysznego #przepisy  #slodkoscipysznosci #cosslodkiego #pieczemy #ciastonaświęta #sernikowelove #wypieki #smaczne #smakołyki #serniki #serek #kremowy #czekolada #białaczekolada #bialaczekolada #twaróg #wielkanoc #wielkanocnystół #wielkanocne⁣

A post shared by Ania Starmach (@ania_starmach) on

POTRZEBUJESZ

  • 4 jajka
  • 160g białej czekolady
  • 160g serka kremowego (typu Philadelphia)

Dodatkowo

  • 1 szklanka gorącej wody
  • masło do wysmarowania formy
  • cukier puder do posypania
  • ulubione owoce do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni.
2. Dno i boki formy o średnicy 18 cm wysmaruj masłem, brzegi wyłóż papierem do pieczenia (wytnij pasek i przyklej go do wysmarowanej masłem obręczy).
3. Czekoladę połam na kawałki, włóż do miski, a miskę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą (w tak zwanej kąpieli wodnej).
4. Rozpuszczoną czekoladę ostudź (nie powinna parzyć w palce).
5. Delikatnie wymieszaj czekoladę z serkiem.
6. Żółtka oddziel od białek.
7. Dodaj żółtka do masy serowo-czekoladowej, wymieszaj rózgą.
8. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.
9. Ciasto przelej do formy. Formę przełóż na blachę do pieczenia.
10. Na blachę wylej szklankę gorącej wody.
11. Piecz 15 minut w 170 stopniach, następnie zmniejsz do 160 stopni i piecz 20 minut. po tym
czasie wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w środku jeszcze 20 minut.
12. Wyciągnij z piekarnika i ostudź całkowicie.
13. Podawaj z cukrem pudrem i ulubionymi owocami.

 

Cytrynowiec Ani Starmach

View this post on Instagram

A dziś mam dla Was obiecywane i wyczekiwane… CIASTO CYTRYNOWE 🍋🍋🍋 Puszyste, wilgotne, aromatyczne 😋 Absolutny hit, którego musicie skosztować! Świetnie sprawdzi się na Wielkanocnym Stole 🐥🐰🐣 Przepis na CYTRYNOWIEC ANI jest w moim bio! Kilk Klik: ⁣@ania_starmach ⁣ To kto dołączy do mojej CYTRYNOWEJ AKCJI??? Pieczcie i wrzucajcie zdjęcia 🍋 dopiszcie koniecznie #cytrynowiecAni i #WielkanoczAnią 💛💛💛 Gotowi? Start!⁣ ⁣ #cytrynowiec #ciastocytrynowe #ciastowielkanocne #lukier #ciasto #zdroweciasto #ciastodomowe #nasłodko #dokawy #podwieczorek #pychota #pyszności #cytryna #lukiercytrynowy #cospysznego #cosslodkiego #niebowgebie #domowacukiernia #stółwielkanocny #pieczenie #wielkanoc #wielkanoc2020⁣

A post shared by Ania Starmach (@ania_starmach) on

 
POTRZEBUJESZ

CIASTO

  • 200g mąki
  • 200g roztopionego masła
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny

LUKIER

  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

1. Jajka utrzyj z cukrem, najlepiej przy użyciu miksera/robota kuchennego.
2. Do masy jajecznej dodaj resztę składników, wymieszaj/miksuj przez kilka minut.
3. Masę przełóż do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 22cm, im większa tortownica tym niższe będzie ciasto).
4. Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni, program „góra dół”, bez termoobiegu.
5. Sprawdź czy ciasto jest gotowe metodą „na patyczek”.
6. Wszystkie składniki na lukier wymieszaj.
7. Upieczone ciasto cytrynowe lekko ostudź, wyjmij z formy i polej lukrem. Smacznego!

 

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na blogu Ani Starmach www.aniastarmach.pl i na Instagramie pod hashtagiem #WielkanoczAnia 

Dziennikarka, która nie boi się stawiania oczywistych pytań, w nadziei na usłyszenie ciekawych odpowiedzi. Profesjonalna artystka życia. Multitaskerka. Prowadzi portal i media społecznościowe MK, koordynuje spotkania Klubu Miasta Kobiet, odpowiada za patronaty medialne, prowadzi kursy webwritingu. Propagatorka tworzenia i stosowania żeńskich derywatów zawodów. Nie lubi zdrobnień i brzydkich zdjęć dołączanych do informacji prasowych.

Oceń artykuł
5 komentarzy

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach